Doskonałe, cienkie naleśniki bezglutenowe czyli francuskie crepes bez glutenu. Coś dla miłośników naleśników, którzy glutenu jeść nie mogą lub chcą go ograniczyć. Są bardzo smaczne i elastyczne, dzięki zawartości dużej liczby jajek. To najlepsze naleśniki bez glutenu spośród wszystkich, które przygotowałam w ciągu ostatnich kilku lat.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (polecam moją uniwersalną mieszankę najlepszą z dodatkiem tapioki lub mieszankę „pół na pół” kleistej mąki ryżowej i tapioki)
- 2 szklanki mleka (zwierzęce lub roślinne)
- 3 jajka (duże)
- 2 łyżeczki masła (stopione)
- 1 łyżeczka cukru (polecam ksylitol lub erytrytol)
- 1 szczypta soli
Dodatki (do wyboru)
- świeże owoce
- konfitury, marmolady lub dżemy
- bita śmietana
- bakalie
- cukier puder
- polewa czekoladowa
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Mąka bezglutenowa - przepis
- Jak zrobić domowy cukier waniliowy
- Tłuszcz do smażenia - jaki wybrać
- Bita śmietana - przepis
- Polewa czekoladowa - przepis
- Domowa nutella - przepis
Jak zrobić
- Jajka rozkłócam w miseczce z mlekiem za pomocą widelca lub ręcznej trzepaczki.
- Stopniowo dodaję pozostałe, wymieszane, sypkie składniki, a na koniec stopione masło i mieszam całość do połączenia i uzyskania konsystencji rzadkiego, lejącego ciasta.
- Na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem klarowanym wylewam ciasto za pomocą dużej łyżki (patelnia o średnicy 20 cm to 5 łyżek stołowych ciasta) i smażę z obu stron naleśniki.
- Usmażone naleśniki odkładam na talerz, układając jeden na drugim i przez cały czas smażenia pozostałych trzymam pod przykryciem - zapewni im to ciepło i zwiększy elastyczność.
- Zawijam naleśniki w ruloniki lub rożki, albo składam w ćwiartki, nadziewając ulubionym nadzieniem, polewając sosem czy polewą, dekorując posypką i bitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Testowałam różne receptury i ostatecznie uznałam, że najlepszy przepis na naleśniki bezglutenowe to właśnie ten. Są delikatne, można usmażyć naprawdę cieniutkie, nie wysychają i nie sztywnieją. Nie wymagają dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, bo w masie znajduje się dużo jajek.
Takie bezglutenowe naleśniki można przygotować na bazie mleka zwierzęcego, maślanki lub jogurtu, albo wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe. Zaskoczy Was ich smak i łatwość przerzucania na patelni.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne śniadania
Z jakimi dodatkami najbardziej Wam smakują? Dajcie znać, z czym najlepsze :).
Super przepis, polecam!
Bardzo dobry przepis. Wyszły pyszne naleśniki!!!
pierwsze pyszne naleśniki, świetny przepis 🙂
Dzięki piękne :).
Swietny przepis! Wyprobowalem i polecam. Nalesniki sa elastyczne tak samo jak z maki glutenowej. Dzieci nie zauwazyly roznicy. W smaku tez rewelacja. Ja dalem pop na pol make ryzowa i ziemniaczana
Pozdrawiam
Dziękuję Darku za skorzystanie z przepisu i ekstra, że mieszanka ryżowej i ziemniaczanej się sprawdziła :).
Fajny przepis. Niestety też nie toleruję glutenu, więc na pewno z niego skorzystam!