Odwiedzając Indonezję lub Malezję koniecznie spróbujcie nasi goreng. To smażony ryż z jajkiem i krewetkami lub tofu oraz warzywami, czasem podawany również z kurczakiem czy innym mięsem. Nieskomplikowany do przygotowania, dzięki czemu można go kupić nawet na małych, ulicznych stoiskach z jedzeniem. W takich miejscach na własne oczy można zobaczyć jak zrobić nasi goreng.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g ryżu (ugotowany, ostudzony)
- 400 g krewetek (surowe, obrane, z pozostawionymi ogonkami)
- 200 g wołowiny (krzyżowa, pokrojona w cienkie plastry; opcjonalnie)
- 2 jajka
- 4 cebulki dymki (drobno pokrojone)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 3-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 1-2 papryczki chili (pokrojone w bardzo drobną kosteczkę)
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki kecap manis (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z karmelem lub balsamico)
- 1 łyżeczka pasty z krewetek (można zastąpić suszonymi krewetkami w proszku)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki soli
Do dekoracji
- 4-8 liści sałaty (drobno porwana)
- 1 ogórek (pokrojony w cienkie plastry)
- 3 łyżki smażonej cebuli (usmażona na chrupko)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Jajka sadzone lub omlety
- Jajka bardzo intensywnie rozkłócam z solą, żeby masa dobrze się spieniła. Będą usmażone na puszyste 4 omlety.Zamiast omletów można też usmażyć jajka sadzone.
- Wylewam ¼ masy na patelnię nasmarowaną cienko olejem i smażę na średnim ogniu omlet przez ok. 2 minuty (po ok. 1,5 minuty obracam i dosmażam z drugiej strony). Powtarzam czynności z pozostałymi trzema omletami.
- Wystudzone omlety roluję i kroję w cienkie paski. Odstawiam.
Pasta krewetkowa
- Czosnek, cebulę, chili, pastę z krewetek, kolendrę i cukier miksuję w małym blenderze lub rozcieram dokładnie w moździerzu.
Smażenie składników
- Na 1-2 łyżkach podsmażam pastę krewetkową w woku lub na głębokiej, dużej patelni. Po ok. 1 minucie dodaję krewetki i wołowinę. Smażę przez ok. 3 minuty, aż krewetki się zaróżowią.
- Dolewam pozostały olej i dodaję zimny, ugotowany ryż. Smażę i mieszam często, żeby rozetrzeć ewentualne grudki.
- Gdy ryż się podgrzeje, dodaję kecap manis, sos sojowy i dymki. Smażę jeszcze przez ok. 1 minutę.
Serwowanie
- Na talerzu układam sałatę wokół brzegu, a na środek nakładam smażony ryż. Otaczam plasterkami ogórka, posypuję paskami omletu i smażoną cebulą.