fbpx
Czytasz właśnie
Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Podobnie jak klasyczne ogórki kiszone, w sezonie letnim warto przygotować też ogórki małosolne, które można zrobić praktycznie według tej samej receptury, zmniejszając jedynie ilość dodawanej do zalewy soli i otwierając słoik już następnego dnia po zalaniu, ewentualnie po dwóch dniach. Ogórki małosolne z wierzchu wyglądają dokładnie tak samo jak kiszone, ale ich środek – ze względu na krótki, minimalny czas kiszenia – pozostaje twardy i nieprzezroczysty.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Sama nie wiem, które smakują mi bardziej. Chyba należę do zwolenniczek kiszonych, gdzie do zalewy dodaje się, oprócz soli, także odrobinę cukru, ale ogórki małosolne też mają swój urok: są twardsze w środku, delikatnie chrupiące i doskonałe dla tych niecierpliwych, którzy nie mogą się doczekać momentu, w którym wreszcie będzie można otworzyć słoik. A Wy, które bardziej lubicie?

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne czyli ogórki kiszone krótko, przez 1-2 dni, szybko otwarte i od razu zjedzone. Najlepsze ogórki małosolne z liśćmi winogron i wiśni, koprem, chrzanem i czosnkiem.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 2 dni
Razem: 2 dni
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: ogórki małosolne
Liczba porcji: 2 słoiki o pojemności 1l
Kalorie: 12kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg świeżych ogórków (bardzo dokładnie wyszorowane, z pousuwanymi szypułkami)
  • 4-6 ząbków czosnku (obrane ze skórki)
  • 1 korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
  • 2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane)
  • 2 listki winogron albo porzeczki (opcjonalnie; umyte)
  • 4 listki wiśni (opcjonalnie; umyte)

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam po 1 liściu winogron lub porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej, połamanej gałązce kopru.
  • W słoikach dość ciasno upycham ogórki, najlepiej jeden obok drugiego w pozycji pionowej.
  • W wolne miejsce pomiędzy ogórkami wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
  • Składniki na zalewę zagotowuję.
  • Zalewam ogórki gorącą zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte.
  • Zakręcam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
  • Po ok. 1-2 dniach ogórki małosolne będą gotowe i wtedy trzeba od razu otworzyć słoik i zjeść je w przeciągu 2-3 dni.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 12kcal (1%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Sód: 875mg (38%) | Potas: 92mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 185IU (4%) | Witamina C: 0.8mg (1%) | Wapń: 42mg (4%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
11 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom