Podobnie jak klasyczne ogórki kiszone, w sezonie letnim warto przygotować też ogórki małosolne, które można zrobić praktycznie według tej samej receptury, zmniejszając jedynie ilość dodawanej do zalewy soli i otwierając słoik już następnego dnia po zalaniu, ewentualnie po dwóch dniach. Ogórki małosolne z wierzchu wyglądają dokładnie tak samo jak kiszone, ale ich środek – ze względu na krótki, minimalny czas kiszenia – pozostaje twardy i nieprzezroczysty.
Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki
Sama nie wiem, które smakują mi bardziej. Chyba należę do zwolenniczek kiszonych, gdzie do zalewy dodaje się, oprócz soli, także odrobinę cukru, ale ogórki małosolne też mają swój urok: są twardsze w środku, delikatnie chrupiące i doskonałe dla tych niecierpliwych, którzy nie mogą się doczekać momentu, w którym wreszcie będzie można otworzyć słoik. A Wy, które bardziej lubicie?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg świeżych ogórków (bardzo dokładnie wyszorowane, z pousuwanymi szypułkami)
- 4-6 ząbków czosnku (obrane ze skórki)
- 1 korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
- 2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane)
- 2 listki winogron albo porzeczki (opcjonalnie; umyte)
- 4 listki wiśni (opcjonalnie; umyte)
Zalewa
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam po 1 liściu winogron lub porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej, połamanej gałązce kopru.
- W słoikach dość ciasno upycham ogórki, najlepiej jeden obok drugiego w pozycji pionowej.
- W wolne miejsce pomiędzy ogórkami wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
- Składniki na zalewę zagotowuję.
- Zalewam ogórki gorącą zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte.
- Zakręcam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
- Po ok. 1-2 dniach ogórki małosolne będą gotowe i wtedy trzeba od razu otworzyć słoik i zjeść je w przeciągu 2-3 dni.
Ja koniecznie dodaje do ogórków liście chrzanu, zapewniają jędrność ogórka i eliminują problem „pustych” ogórków:)
Mysle, ze ta potrawa proste i pyszne dania ♪
polska風ピクルスか…香りは強いのかな…♪
Obydwa rodzaje ogórków są pyszne. 🙂
Zawszę gdy jestem u taty robimy po kilka takich słoików ogórków małosolnych.Naprawdę polecam.
Ja swoje małosolne zawsze robię w garnku który przykrywam pokrywką ale jeśli chce aby małosolne było gotowe dopiera za kilka dni, zalewam je zimną wodaa kiedy mają być gotowe na kolejny dzień to zalewam je ciepłą wodą ( nigdy u mnie w domu nie używało sie gorącej) I obcinam brzegi ogórków ( tzw. dupki )
MAŁOSOLNE zdecydowanie 🙂
zalane zimną wodą lepsze. o niebo lepsze 🙂
Ogóreczki w każdej postaci są pyszne. Zależy na jakiego akurat ma się ochotę. Mniam:)
No wiesz co! Żeby kobiecie w ciąży takie dobroci pokazywać 😉 teraz nie mam wyjścia muszę lecieć po ogórki! Mniaaaam!
kocham malosolne 😀
Uwielbiam 🙂