Dobre śniadanie to podstawa rozpoczęcia dobrego dnia, zwłaszcza gdy na stole ląduje omlet z kozim serem i miętą. Zawsze to powtarzam, śniadanie trzeba zjeść! Nigdy nie wychodzę z domu, nie zjadając wcześniej swoich ulubionych kanapek, muesli czy chociaż jogurtu. Od kiedy pracuję „na swoim”, w domu, mogę takie śniadanka jadać codziennie. Dawniej – tylko w weekendy. I właśnie wtedy zapewne taki omlet z kozim serem i miętą ma największe szanse zagościć na talerzu u Was. Zobaczcie jak go zrobić!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
W maju wiosna „w pełni” (tak, tak, mój termometr balkonowy pokazał dziś aż 4 °C). Za to na targach i w sklepach pojawia się coraz więcej pysznych warzyw, a my z utęsknieniem wypatrujemy młodych pomidorów, ogórków czy szczypiorku z ogródka. Dlatego omlet z dodatkiem sera dziś jeszcze bez kolorowych dodatków. Ale niebawem będzie można dorzucać do niego pyszne, kolorowe warzywa! W maju, nawet gdy pogoda jest tak kiepska jak dziś, warto poprawić sobie humor porannymi smakołykami śniadaniowymi, które dodadzą nam energii na cały dzień i pozwolą stawić czoła niepogodzie.
Proponuję Wam dziś przygotowanie tego pysznego omletu. Jest na tyle uniwersalny, że można go zrobić w wersji śniadaniowej, obiadowej, deserowej i kolacyjnej. Mój jest śniadaniowo-kolacyjny, a mało wybrednym i mniej głodnym może przypaść do gustu nawet w porze obiadu :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 jajka (roztrzepane widelcem)
- 1 cebula dymka (drobno pokrojona, razem ze szczypiorem)
- 200 g sera koziego (pokruszony)
- kilka listków świeżej mięty (drobno posiekane)
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Dymkę podsmażam na oleju, aż się delikatnie zeszkli.
- Zalewam cebulkę jajkami i delikatnie mieszam całość.
- Dodaję miętę i ser kozi i zostawiam do ścięcia.
- Kiedy jajka się zetną, składam omlet na pół i zsuwam z patelni na talerz.
Wartości odżywcze
Przepis bierze udział w akcji „Śniadanie Majowe” organizowanej przez Mico.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam omlet z serem kozim – przepis się sprawdził? Które dodatki wykorzystaliście?
Swietny przepis! dzieki!
oczywiście, np. mozzarellą, tylko wtedy można czymś dodatkowo doprawić jajka, żeby całość nie wyszła mdła.
[..YouTube..] oczywiście, np. mozzarellą, tylko wtedy można czymś dodatkowo doprawić jajka, żeby całość nie wyszła mdła.
[..YouTube..] @sudaro96 oczywiście, np. mozzarellą, tylko wtedy można czymś dodatkowo doprawić jajka, żeby całość nie wyszła mdła.
Czy ser kozi można zastąpić jakimś innym?
[..YouTube..] Czy ser kozi można zastąpić jakimś innym?
[..YouTube..] Czy ser kozi można zastąpić jakimś innym?
Dzięki! Stare dzieje 🙂
[..YouTube..] Dzięki! Stare dzieje 🙂
[..YouTube..] @marcinkloz Dzięki! Stare dzieje 🙂
za_ebiste naprawde ,fajne zdjęcia ,fajnie przedstawione to wszystko, nawet mówisz pod sample
[..YouTube..] za_ebiste naprawde ,fajne zdjęcia ,fajnie przedstawione to wszystko, nawet mówisz pod sample
Też w ramach akcji Śniadanie majowe proponowałam omlet, tylko z łososiem i serkiem kremowym. Zgadzam się jednak, że równie dobrze może być propozycją obiadową 🙂
oj, jak z miętą to zdecydowanie się piszę 🙂
PRZEPYSZNIE wygląda, taki złoty ach i och:)
Taki złoty, bo z jajek od mojej Babci Zosi :).