fbpx
Czytasz właśnie
Omlet z kozim serem i miętą

Omlet z kozim serem i miętą

Omlet z kozim serem i miętą

Dobre śniadanie to podstawa rozpoczęcia dobrego dnia, zwłaszcza gdy na stole ląduje omlet z kozim serem i miętą. Zawsze to powtarzam, śniadanie trzeba zjeść! Nigdy nie wychodzę z domu, nie zjadając wcześniej swoich ulubionych kanapek, muesli czy chociaż jogurtu. Od kiedy pracuję „na swoim”, w domu, mogę takie śniadanka jadać codziennie. Dawniej – tylko w weekendy. I właśnie wtedy zapewne taki omlet z kozim serem i miętą ma największe szanse zagościć na talerzu u Was. Zobaczcie jak go zrobić!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

W maju wiosna „w pełni” (tak, tak, mój termometr balkonowy pokazał dziś aż 4 °C). Za to na targach i w sklepach pojawia się coraz więcej pysznych warzyw, a my z utęsknieniem wypatrujemy młodych pomidorów, ogórków czy szczypiorku z ogródka. Dlatego omlet z dodatkiem sera dziś jeszcze bez kolorowych dodatków. Ale niebawem będzie można dorzucać do niego pyszne, kolorowe warzywa! W maju, nawet gdy pogoda jest tak kiepska jak dziś, warto poprawić sobie humor porannymi smakołykami śniadaniowymi, które dodadzą nam energii na cały dzień i pozwolą stawić czoła niepogodzie.

Omlet z kozim serem i miętą
Omlet z kozim serem i miętą

Proponuję Wam dziś przygotowanie tego pysznego omletu. Jest na tyle uniwersalny, że można go zrobić w wersji śniadaniowej, obiadowej, deserowej i kolacyjnej. Mój jest śniadaniowo-kolacyjny, a mało wybrednym i mniej głodnym może przypaść do gustu nawet w porze obiadu :).

Zobacz też
Świeże jajka

Omlet z kozim serem i miętą

Omlet z kozim serem i miętą

Omlet z kozim serem i miętą to pyszne, pożywne i proste do zrobienia śniadanie. Wystarczy podsmażyć cebulkę, dodać jajka z przyprawami, a na koniec zioła i ser do środka.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: omlet z kozim serem
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 527kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka (roztrzepane widelcem)
  • 1 cebula dymka (drobno pokrojona, razem ze szczypiorem)
  • 200 g sera koziego (pokruszony)
  • kilka listków świeżej mięty (drobno posiekane)
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Dymkę podsmażam na oleju, aż się delikatnie zeszkli.
  • Zalewam cebulkę jajkami i delikatnie mieszam całość.
  • Dodaję miętę i ser kozi i zostawiam do ścięcia.
  • Kiedy jajka się zetną, składam omlet na pół i zsuwam z patelni na talerz.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (połowa całego omletu) | Kalorie: 527kcal (26%) | Carbohydrates: 1g | Białko: 29g (58%) | Fat: 44g (68%) | Tłuszcze nasycone: 18g (113%) | Cholesterol: 373mg (124%) | Sód: 572mg (25%) | Potas: 165mg (5%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 1705IU (34%) | Witamina C: 2.1mg (3%) | Wapń: 197mg (20%) | Żelazo: 3.6mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis bierze udział w akcji „Śniadanie Majowe” organizowanej przez Mico.

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam omlet z serem kozim – przepis się sprawdził? Które dodatki wykorzystaliście?

16 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom