W końcu mamy wiosnę i omlet ze szparagami otwiera u mnie w tym roku szparagowy sezon. Uwielbiam zielone szparagi i od razu gdy zobaczyłam pęczek w sklepie, musiałam kupić i przynieść do domu. W sobotę rano szybko blanszowałam, a potem włożyłam do omletu, razem z kawałkami sera. Złożony na pół i posypany świeżymi ziołami, omlet ze szparagami udekorowałam pysznym, malinowym pomidorem. Wreszcie nadszedł czas na świeże, sezonowe warzywa!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 4-6 jajek (najlepszej jakości; z wolnego wybiegu, tzw. „dwójki” lub lepsze, najlepiej od babci ze wsi i jej szczęśliwych kur :))
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- sól, pieprz
Dodatki
- 1 cebula (mała, pokrojona w piórka)
- 6 szparagów
- 40-60 g sera (np. mozzarella lub ser żółty, albo ser pleśniowy)
- 2-4 plastry pomidora (dojrzały, malinowy lub bawole serce)
- świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano, mięta (opcjonalnie)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak oczyścić szparagi
- Jak zrobić omlet krok po kroku
Jak zrobić
- Jajka rozkłócam widelcem lub trzepaczką w misce, wprowadzając do nich jak najwięcej powietrza, żeby omlet był puszysty i lekki.
- Oczyszczone szparagi blanszuję przez 1 minutę (wrzucam do wrzątku i gotuję pod przykryciem). Odcedzam.
- Rozgrzewam patelnię o nieprzywierającej powłoce (jest odpowiednio nagrzana, kiedy dość mocno grzeje dłoń znajdującą się kilka centymetrów nad jej powierzchnią).
- Roztapiam tłuszcz na patelni i równomiernie rozprowadzam go po całej powierzchni.
- Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku szklę lekko osoloną cebulę na niewielkim ogniu, rozkładając ją równomiernie po całej powierzchni patelni.
- Sprawdzam, czy na patelni nadal jest wystarczająca, równomierna warstwa tłuszczu. W razie potrzeby uzupełniam. Następnie ostrożnie zalewam cebulę masą jajeczną.
- Na niedużym ogniu smażę omlet, nie mieszając go.
- Tuż przed całkowitym ścięciem masy nakładam na połowę szparagi. Można też posypać masę solą i pieprzem. Dokładam nieduże kawałki sera (można też go utrzeć, w zależności od stopnia twardości).
- Składam omlet na pół, dosmażając go delikatnie.
- Omlet zsuwam z patelni na talerz, zachowując złożony kształt.
- Dekoruję wierzch ziołami i kawałkami pomidora oraz, ewentualnie, posypuję solą i pieprzem.