Pyszny ostry bakłażan z chili, którego przyrządza się bardzo szybko i wygodnie. Idealna, lekka kolacja, której składniki są łatwo dostępne nawet teraz, zimą. W bakłażanie najpiękniejsze jest to, że można przyrządzać go z łatwością na wiele sposobów i, podobnie jak tofu, bardzo mocno przechodzi smakiem i zapachem zastosowanych przypraw, marynat i sosów.
Zobacz też: Więcej przepisów grillowych
W wersji na ostro, z dodatkiem sosu pomidorowego i warzyw oraz ziół, ostry bakłażan z chili sprawdzi się też latem, jako przekąska na przydomowej imprezie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Bakłażany
- 2 bakłażany
- 2 kulki sera mozzarella (ew. można zastąpić zwykłym gouda)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cebula (średnia, drobno posiekana)
- 2 czerwone papryki (duże)
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony)
- ¼ łyżeczki soli
Sos
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony)
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 Buteleczka soku pomidorowego 100% (ok. 250 ml; albo 3 bardzo dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę)
- ¼ łyżeczki czerwonego sosu Tabasco (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Możemy też przygotować sos na ciepło (wtedy nie wkładamy dania do lodówki): Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pozostałe składniki aż do zgęstnienia. Podajemy na ciepło z bakłażanem.
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Papryki podpiekamy w piekarniku na najwyższej półce (z podpiekaniem od góry) w temperaturze 250 °C, od czasu do czasu obracając, aż do uzyskania czarnego koloru skórki.
- Chowamy papryki do papierowej lub foliowej torebki, zamykamy, odstawiamy na 10 minut. Następnie obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
- Rozgrzewamy patelnię do grillowania (lub po prostu zostawiamy włączony piekarnik). Kroimy bakłażana w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Smarujemy dokładnie po obu stronach olejem z pestek winogron i posypujemy solą.
- Grillujemy w temperaturze 250 °C, z obydwu stron, aż do uzyskania ich brązowego koloru i miękkości.
- Pietruszkę blanszujemy przez ok. 5-10 sekund we wrzątku, schładzamy zimną wodą i osuszamy.
- W szklanym naczyniu układamy folię aluminiową, zaginamy brzegi. Układamy warstwę plastrów bakłażana, przykrywamy ok. 1/3 kawałków papryki, pietruszką i plasterkami mozzarelli. Potem nakładamy kolejną warstwę plastrów bakłażana itd. Bakłażan powinien być ostatnią ułożoną na wierzchu warstwą. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
- Przygotowujemy sos. Pomidory (lub koncentrat albo sos pomidorowy) miksujemy z czosnkiem w blenderze, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy dalej na gładką masę. Podajemy na zimno z bakłażanem.
Kocham bakłażany, z czymkolwiek by nie były podane! A najbardziej lubię po prostu smażone na oliwie. I posolone. Posolone najpierw, żeby goryczka odeszła. Minimum wysiłku, maksimum przyjemności.
To prawda, bakłażany mają moc :). Właśnie za chwilę będę przygotowywać bakłażana dla mojej leżącej w szpitalu, nomen omen, w ciąży :), przyjaciółki.
Niektórzy to nawet solą mocno bakłażany i zostawiają na 2 godziny na durszlaku, żeby puściły gorzki sok. Ale jak bakłażan jest naprawdę dojrzały, to goryczki tak nie czuć :).