Pad thai to jedna z najczęściej wybieranych przez turystów potraw podczas podróży do Tajlandii. Można go znaleźć niemal w każdej restauracji czy ulicznym stoisku oferującym potrawy kuchni tajskiej. Przyrządzany na wiele sposobów, więc do wyboru mamy zarówno pad thai z krewetkami, tofu, kurczakiem czy wieprzowiną. Pokażę Wam dziś jak go zrobić krok po kroku. Odtwórzcie w domu smak z ulic Bangkoku!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g makaronu ryżowego (suchy)
- 200 g krewetek (usunięte głowy i pancerze, zostawione ogonki)
- 150 g wieprzowiny lub tofu (pokrojone w niedużą kostkę)
- 100 g kiełków fasoli
- 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 2 łyżeczki czerwonej papryczki chili (drobno posiekana)
- 1 pęczek cebuli dymki lub szczypiorku (posiekana ukośnie)
- 50 g orzeszków ziemnych (niesolone, mogą być lekko uprażone; grubo posiekane)
- 2 jajka (rozkłócone)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić białym lub brązowym cukrem albo ksylitolem/erytrytolem)
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- świeża kolendra (kilka gałązek; część posiekana)
- prażona na chrupko cebula i dodatkowe, posiekane orzeszki ziemne (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Makaron moczę przez ok. 10 minut w ciepłej wodzie, aż zmięknie. Odcedzam na sicie, odstawiam.
- Na gorący olej w woku wrzucam czosnek, chili i wieprzowinę/tofu. Smażę na sporym ogniu przez ok. 2 minuty.
- Dodaję krewetki i smażę nadal, mieszając całość, przez ok. 3 minuty.
- Dodaję szczypiorek/dymkę, orzeszki i makaron. Mieszam całość, przykrywam i smażę jeszcze chwilę.
- Dolewam jajka, sos rybny, sos sojowy, cukier i sok z limonki. Zmniejszam ogień, dokładnie mieszam całość i podgrzewam, aż jajka się zetną.
- Przekładam danie na talerze, posypuję kiełkami, kolendrą i orzeszkami oraz cebulą.