fbpx
Czytasz właśnie
Pad thai – tajski smażony makaron

Pad thai – tajski smażony makaron

Pad thai

Pad thai to jedna z najczęściej wybieranych przez turystów potraw podczas podróży do Tajlandii. Można go znaleźć niemal w każdej restauracji czy ulicznym stoisku oferującym potrawy kuchni tajskiej. Przyrządzany na wiele sposobów, więc do wyboru mamy zarówno pad thai z krewetkami, tofu, kurczakiem czy wieprzowiną. Pokażę Wam dziś jak go zrobić krok po kroku. Odtwórzcie w domu smak z ulic Bangkoku!

Pad thai

Pad thai z krewetkami

Przepis na pad thai z krewetkami i orzeszkami ziemnymi oraz kiełkami fasoli, czyli tajski makaron smażony doprawiony na słodko-kwaśno.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 25 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Tajska
Przepis na: pad thai, tajski makaron smażony
Liczba porcji: 4
Kalorie: 515kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu ryżowego (suchy)
  • 200 g krewetek (usunięte głowy i pancerze, zostawione ogonki)
  • 150 g wieprzowiny lub tofu (pokrojone w niedużą kostkę)
  • 100 g kiełków fasoli
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 2 łyżeczki czerwonej papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 pęczek cebuli dymki lub szczypiorku (posiekana ukośnie)
  • 50 g orzeszków ziemnych (niesolone, mogą być lekko uprażone; grubo posiekane)
  • 2 jajka (rozkłócone)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki cukru palmowego (można zastąpić białym lub brązowym cukrem albo ksylitolem/erytrytolem)
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • świeża kolendra (kilka gałązek; część posiekana)
  • prażona na chrupko cebula i dodatkowe, posiekane orzeszki ziemne (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Makaron moczę przez ok. 10 minut w ciepłej wodzie, aż zmięknie. Odcedzam na sicie, odstawiam.
  • Na gorący olej w woku wrzucam czosnek, chili i wieprzowinę/tofu. Smażę na sporym ogniu przez ok. 2 minuty.
  • Dodaję krewetki i smażę nadal, mieszając całość, przez ok. 3 minuty.
  • Dodaję szczypiorek/dymkę, orzeszki i makaron. Mieszam całość, przykrywam i smażę jeszcze chwilę.
  • Dolewam jajka, sos rybny, sos sojowy, cukier i sok z limonki. Zmniejszam ogień, dokładnie mieszam całość i podgrzewam, aż jajka się zetną.
  • Przekładam danie na talerze, posypuję kiełkami, kolendrą i orzeszkami oraz cebulą.

Wartości odżywcze

Serving: 300g (wersja z tofu) | Kalorie: 515kcal (26%) | Carbohydrates: 64g (21%) | Białko: 20g (40%) | Fat: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 144mg (48%) | Sód: 1431mg (62%) | Potas: 369mg (11%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1200IU (24%) | Witamina C: 15.6mg (19%) | Wapń: 133mg (13%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pad thai
Pad thai
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom