Z okazji Halloween, ku uciesze swojej i dzieci, proponuję upiec proste i nieco przerażające ciasteczka. Wykonane z kruchego ciasta, palce wiedźmy łatwo przygotować wspólnie ze swoimi pociechami. Mama zagniata kruche ciasto i formuje palce, a dzieci wyciskają rowki na „połączeniach stawowych” i ozdabiają całość najważniejszym elementem – paznokciami z migdałów.
Zobacz też: Więcej pomysłów na Halloween
Palce wiedźmy, po upieczeniu, można dodatkowo delikatnie podmalować czerwonym barwnikiem spożywczym imitującym krew. Jeśli obchodzicie razem z dziećmi Halloween, takie kruche ciasteczka świetnie nadadzą się na tę okazję. Zamiast czerwonego barwnika można wykorzystać odrobinę dżemu lub konfitury, albo zmiksowanych malin. Im bardziej poplamione palce wiedźmy, tym lepszy, choć okropnie straszny efekt. Gwarantuję, że znajdą się tacy, co tych ciastek nie zjedzą, ale to z reguły dorośli, bo dzieciaki mają z nich po prostu niezły ubaw.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Półkruche ciasto
- 1 jajko
- 2¾ szklanki mąki
- 200 g masła (1 kostka)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 25-50 sztuk migdałów (całe, blanszowane, bez skórki)
- czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto
Jak zrobić
- Masło wyjęte z lodówki ucieram w misce mikserem.
- Dodaję cukier, jajko i wanilię i nadal ucieram. W masie mogą pozostać niewielkie grudki masła.
- Do masy dosypuję przesianą przez sito mąkę z solą oraz proszek do pieczenia. Ucieram mikserem.
- Szybko zagniatam kulę ciasta.
- Przykrywam ciasto ściereczką i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.
- Dzielę ciasto na mniejsze kawałki i formuję wałeczki w kształcie palców.
- W końcówki palców wciskam całe, blanszowane migdały, a w stawach i przy paliczkach robię zagłębienia za pomocą wykałaczki.UWAGA: po pieczeniu migdały mogą odpadać, dlatego warto "otulić" je ciastem. Po upieczeniu odklejone migdały można przykleić z powrotem do ciastek za pomocą lukru lub polewy z białej czekolady.
- Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 20 minut, na drugiej półce (licząc od dołu).
- Ciastka wyjmuję z piekarnika gdy będą jasnozłote, jeszcze niezrumienione.UWAGA: Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciastka w trakcie pieczenia nieznacznie wyrastają. Mniejsze ciasteczka upieką się szybciej niż większe.
Wartości odżywcze
Ciekawe jak wyszły Wasze? Dajcie znać w komentarzach, kto się bał zjeść, a kogo zachwyciły!
W opisie brakuje informacji o dodaniu soli i ilosci jajek. Przepis fajny. Dobrze, ze jest filmik.
Dzięki, zaraz poprawię :).
kostka masla czyli 200g ? to standard w Polace
mieszkam id malego w niemczech i tu normalna kostka ma 500g
i juz w jednym z przepisow dalam 500g a zdaje mi sie ze powinno byc 200 g bo masa to tylko maslo praktycznie byla. jezeli w Twoich przepiach piszesz kostka masla to ile to w gramach ma byc ?
200 g, w nowych przepisach zawsze to zaznaczam, żeby nie było wątpliwości i tutaj też dorzucę informację na liście składników. Być może nie zerknęłaś albo nie zauważyłaś, ale w filmie, w kadrze jak wrzucam masło do miski, widać jaka to kostka, więc w razie czego warto zawsze się przyjrzeć.
dzieuje 😉 nie zawsze film ogladam 😉 ale przepisy wszystkie sa wspaniale i.smaczne
Ciekawe, bo widziałam te ciastka już z milion razy wszędzie i to nawet przed Allrecipes, moja mama też je kiedys piekła 😉
Bardzo pomysłowe 🙂
pyszne są 😉
Super! takie proste, a sama bym na to nie wpadła :O
bardzo fajne intro do tego filmiku, a palce upiorne XD
Palce wiedźmy już od dość długiego czasu krążą po sieci, a wymieniona strona nie była pierwszą, która przepis na te ciekawe ciastka wykorzystała 🙂
Bardzo prosty i szybki przepis. Dodatkowo można zaszaleć artystycznie przy formowaniu palców. Ogromny plus za intro. To coś nowego i niewątpliwie fajnego. Pozdrawiam.
słodkie są pierwsze 4 sekundy <3
Ochyda chyba nie zrobie tego …
Fantastyczne!
Okropne! 😀 Wypróbuje przepis, ale w innym kształcie 😛
o bleee ! przepraszam ;p aż mi się jeść odechcialo;d
Pokazałam mężowi i też uważa że okropne na hellowen
Dla mnie zbyt realistyczne, żeby móc je zjeść, ale na Halloween idealne.:-)
Mniam 🙂
pomysł z AllrecipesPL 😉
Mozna też dzemem posmarowac 🙂
No ciekawy pomysł nie powiek ;))
ble 😀
Wykonałam” Palce Wiedźmy ” zgodnie z przepisem.Piękne były ,bardzo realistyczne przed włożeniem ich do piekarnika,a potem…rozlewały się w trakcie pieczenia tracąc ten niesamowity kształt.:(
Dlaczego? Myślę ,że następne zrobię bez proszku do pieczenia.
robilam je w zeszlym roku 🙂 dzieciaki byly zachwycone 🙂 mysle ze na stale weszly do naszego halloweenowego menu 🙂 duzo smiechu i radosci przy „kulaniu” paluszkow a po upieczeniu…..zniknely bardzo szybko….polecam 🙂
Droga Pani Doroto, dziękuję za stworzenie tej strony. Jest wspaniała dla początkujących „pań domu” takich jak ja. Czasami jednak nie jestem pewna ile dokładnie użyć niektórych składników, np. ile to gramów 1 kostka masła? Pozdrawiam!!
Bardzo mi miło, polecam się na przyszłość :). 1 kostka to 200 g. A 1 szklanka to 250 ml.
dobrze ze, to tylko jedzenie i nie trzeba grzebac, ha ha na razie jestem zablokowana
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/10/IMG_7222-1.JPG[/img]
heh boskie jak diabli
I ta krewka wokół paznokci brrr
A czy zamiast masła można dać margarynę ? ;>
Można :).
To jest tak straszne,ze warto zaskoczyc gosci 🙂
Autentycznie, wystraszyłabym się. I nie wiem, czy bym spróbowała 😉
Pani Doroto, czy całą torebkę proszku do pieczenia, bo w przepisie nie jest dokładnie sprecyzowane? Właśnie zabieram się za robienie i wolę być pewna. Dziękuję!
no właśnie wydawało mi się mało prawdopodobne, że cała torebeczka, więc przeszukałam sieć i wyszło, że należy dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia 😉
Przepraszam najmocniej, gdzieś mi umknął ten proszek z listy składników, ale już dopisałam :). W razie takich wątpliwości zawsze można się posiłkować proporcjami podanymi na opakowaniu proszku do pieczenia. A dla mnie to jednocześnie sygnał, że powinnam zacząć pisać o normalnych porach, a nie w środku nocy :).
Byłam pewna, że nie jestem zainteresowana zrobieniem ich, ale… właśnie mi się zachciało 🙂
Aż tak przekonująco wyglądają? 😉
Niezłe paluszki:)
Są przepięknie okropne, wciąż się zastanawiam czy je zrobić:)