fbpx
Czytasz właśnie
Pancakes czekoladowe

Pancakes czekoladowe

Pancakes czekoladowe

Wariacja na temat klasyki czyli pancakes czekoladowe. Puszyste, miękkie, wysokie. Proponuję polać je pyszną polewą z czekolady i udekorować dowolnymi owocami.

Pancakes czekoladowe

Pancakes czekoladowe

Pancakes czekoladowe - przepis na naleśniki amerykańskie czekoladowe puszyste jak z amerykańskiego IHOP. Czekoladowe pankejki na maślance, puszyste i grube, polane polewą czekoladową.
4.77 z 13 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: pancakes czekoladowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 93kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mąki (pszenna typ 450-550 (najładniej wyrosną i będą miękkie, razowa lub orkiszowa, typ 630-850 (niższy indeks glikemiczny); można zastąpić mieszanką bezglutenową); odsypane 2 łyżki)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (dosypane zamiast odsypanej mąki)
  • 1-2 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy (ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii; można też zastąpić syropem z agawy))
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki oleju (lub stopionego masła)
  • 1 jajko (duże)
  • tłuszcz do smażenia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Pancakes czekoladowe bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  2. Pancakes czekoladowe bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
  3. Pancakes czekoladowe bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne
  4. Pancakes czekoladowe bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  5. Pancakes czekoladowe wegańskie - można przygotować tak jak pancakes bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mokre rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
  • Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!). Odstawiam ciasto na ok. 10-15 minut, żeby uaktywnił się proszek do pieczenia.
  • Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
  • Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.
  • Usmażone naleśniki przekładam do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C lub miski z przykryciem.
  • Gotowe naleśniki można przełożyć masłem i polać syropem klonowym lub polewą z gorzkiej czekolady.

Wartości odżywcze

Serving: 1naleśnik (o średnicy ok. 15 cm) | Kalorie: 93kcal (5%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 4g (6%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 27mg (1%) | Potas: 141mg (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 55IU (1%) | Wapń: 64mg (6%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
4.77 from 13 votes (13 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom