fbpx
Czytasz właśnie
Parzybroda

Parzybroda

Parzybroda

Ziemniaczana potrawa regionalna znana jako parzybroda lub pazibroda jest charakterystyczna dla okolic Kielc oraz Radomia. Przygotowywana z ziemniaków i kapusty, na przestrzeni lat doczekała się licznych wariantów. Czasem serwowana jako ziemniaczane puree z ugotowaną kiszoną kapustą, innym razem w formie zupy ugotowanej z innymi warzywami. Przyrządza się ją też w niektórych miejscach z dodatkiem słodkiej kapusty, a potem podaje z boczkiem lub przysmażoną cebulą. Trudno powiedzieć, która wersja powstała jako pierwsza. Zobaczcie jak zrobić parzybrodę z ziemniaków i kapusty kiszonej krok po kroku.

Parzybroda

Parzybroda

Parzybroda czyli regionalna potrawa z ziemniaków i kiszonej kapusty - idealna jako dodatek do obiadu lub biesiadna przekąska.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: parzybroda
Liczba porcji: 6
Kalorie: 453kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g wędzonego boczku (opcjonalnie; pokrojony w kostkę; w wersji wegańskiej można zastąpić kilkoma łyżkami oleju)
  • 500 g ziemniaków (obrane, pokrojone w grubą kostkę)
  • 2 cebule (pokrojone drobno lub w piórka)
  • 1 łyżeczka majeranku (można wymieszać „pół na pół” z lubczykiem)
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Kapustę zalewam niewielką ilością delikatnie osolonego wrzątku (żeby była przykryta wodą) i gotuję, bez pokrywki.
  • Po 15 minutach dodaję ziemniaki i gotuję całość do miękkości.
  • Boczek rumienię na patelni z cebulą. W wersji bezmięsnej podsmażam samą cebulę na oleju.
  • Odcedzam gorącą kapustę i ziemniaki i tłukę tłuczkiem, dodając pod koniec boczek z cebulą i przyprawy. Część boczku i cebuli można zostawić do dekoracji.
  • Serwuję na gorąco, jako samodzielną potrawę lub dodatek do mięs.

Wartości odżywcze

Serving: 250g (wersja z boczkiem) | Kalorie: 453kcal (23%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 15g (30%) | Fat: 33g (51%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 55mg (18%) | Sód: 617mg (27%) | Potas: 851mg (24%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 195IU (4%) | Witamina C: 73.2mg (89%) | Wapń: 109mg (11%) | Żelazo: 4.2mg (23%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Parzybroda - przepis
Parzybroda – przepis
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom