Pasta curry panang to podstawowy składnik do przyrządzenia pysznego dania na bazie orzeszków ziemnych, ananasa i kurczaka, wieprzowiny lub krewetek czy mieszanki owoców morza. Jej skład różni się nieznacznie od klasycznej czerwonej pasty. Zobaczcie jak zrobić pastę curry panang krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 czerwonych papryczek chili (świeże lub suszone, grubo posiekane, bez nasion)
- 1 zielona papryczka chili (świeża lub suszona, grubo posiekana, bez nasion)
- ½ szalotki (duża, podłużna; posiekana)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
- 1 łyżeczka startego korzenia galangalu (świeży)
- 1 łyżka trawy cytrynowej (dolna, jaśniejsza część; posiekana)
- ½ łyżeczki skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i wyparzona)
- 1 łyżeczka korzeni kolendry (świeże, dokładnie oczyszczone; posiekane)
- 2 łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekane)
- ½ łyżeczki pasty z krewetek
- 1 łyżka kolendry (ziarna)
- ¼ łyżeczki kminku rzymskiego (ziarna)
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 ziarno kardamonu
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ziarna kolendry i kminku, kardamon oraz orzeszki ziemne wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.
- Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem, kardamonem i orzeszkami i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.
- Ucieram kolendrę, kminek, orzeszki, gałkę muszkatołową i pieprz w moździerzu.
- Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek i chili. Miksuję przez kilka sekund.
- Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.