fbpx
Czytasz właśnie
Pasta curry panang

Pasta curry panang

Pasta curry panang

Pasta curry panang to podstawowy składnik do przyrządzenia pysznego dania na bazie orzeszków ziemnych, ananasa i kurczaka, wieprzowiny lub krewetek czy mieszanki owoców morza. Jej skład różni się nieznacznie od klasycznej czerwonej pasty. Zobaczcie jak zrobić pastę curry panang krok po kroku.

Pasta curry panang

Pasta curry panang

Czerwona pasta curry panang z papryczek chili, orzeszków ziemnych, szalotek, czosnku, trawy cytrynowej i korzennych przypraw oraz ziół wymieszanych z olejem, pastą z krewetek i skórką z limonki.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 10 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Malajska, Tajska
Przepis na: pasta curry panang
Liczba porcji: 15 łyżek po 10 g każda
Kalorie: 23kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 czerwonych papryczek chili (świeże lub suszone, grubo posiekane, bez nasion)
  • 1 zielona papryczka chili (świeża lub suszona, grubo posiekana, bez nasion)
  • ½ szalotki (duża, podłużna; posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 1 łyżeczka startego korzenia galangalu (świeży)
  • 1 łyżka trawy cytrynowej (dolna, jaśniejsza część; posiekana)
  • ½ łyżeczki skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i wyparzona)
  • 1 łyżeczka korzeni kolendry (świeże, dokładnie oczyszczone; posiekane)
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekane)
  • ½ łyżeczki pasty z krewetek
  • 1 łyżka kolendry (ziarna)
  • ¼ łyżeczki kminku rzymskiego (ziarna)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ziarno kardamonu
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Pasta nadaje się do przechowywania przez ok. 7 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Polecam jednak zamrozić ją w pudełeczku, podzieloną na mniejsze porcje.

Jak zrobić

  • Ziarna kolendry i kminku, kardamon oraz orzeszki ziemne wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.
  • Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem, kardamonem i orzeszkami i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.
  • Ucieram kolendrę, kminek, orzeszki, gałkę muszkatołową i pieprz w moździerzu.
  • Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek i chili. Miksuję przez kilka sekund.
  • Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka (10 g) | Kalorie: 23kcal (1%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 56mg (2%) | Potas: 77mg (2%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 170IU (3%) | Witamina C: 26.4mg (32%) | Wapń: 6mg (1%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom