Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak zrobić pastę z awokado, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek
Najprostszy sposób przygotowania to pasta awokado rozgnieciona widelcem lub przygotowana za pomocą blendera. Wystarczy odrobina soli i od razu można kłaść na kanapkę. Ale warto pokusić się o przygotowanie wersji kilkuskładnikowej, z dodatkiem soku z cytryny lub limonki dla dodatkowego smaku i zabezpieczenia przed szybkim ściemnieniem oraz listkami kolendry lub mięty, które dodadzą całości cudownego zapachu, dodatkowego koloru i smaku. Czosnek, miód i jogurt lub mleko kokosowe to kolejne smakowe „atrakcje” do wypróbowania. Wiecie już jak zrobić pastę z awokado po swojemu?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza do pasty
- 1 awokado (dojrzałe, obrane, bez pestki)
- szczypta soli
Dodatki do wyboru (opcjonalnie)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, kefiru, twarożku lub śmietanki kokosowej
- sok z ½ limonki
- 1 garść listków świeżej mięty lub kolendry
- ½ ząbka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ łyżeczki miodu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze lub rozgniatam widelcem, siekając wcześniej drobno listki mięty/kolendry.
Wartości odżywcze
Pasta z awokado może być bazą do przygotowywania dań z ryżu, kaszy czy makaronu, dipów oraz sosów do sałatek. Z czym najchętniej ją zjadacie?
Nie dalej jak wczoraj pomyślałam, że musze przyrządzić dobrą pastę awokado do kanapek! Nie zdążyłam nawet wpisać hasła w Google bo trafiłam do Ciebie i przepis na pastę wyświetlił się jako pierwszy ^^ W weekend wypróbuję!
Dobrze się wstrzeliłam, dzięki za przetestowanie przepisu :D.