Kiedy kupuję duży zapas bakłażanów, bardzo lubię upiec je razem z wieloma innymi warzywami w piekarniku i potem powstaje pasta z bakłażanów. Przygotowuję ją z kilku prostych składników i wykorzystuję do kanapek, jako dodatek do mięsa i ryb czy makaronu oraz ryżu. Uwielbiam, niezależnie czy jako dodatek wykorzystuję korzenne przyprawy, czy może stawiam na połączenie ziołowych aromatów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1,5 kg bakłażanów (ok. 2 spore sztuki)
- 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 4 łyżki pasty tahini (można zastąpić masłem orzechowym lub ze słonecznika)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki jogurtu (opcjonalnie)
- 2-4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry (opcjonalnie)
- 1 szczypta chili lub ostrej albo wędzonej papryki (opcjonalnie; można zastąpić 1 łyżeczką ziół prowansalskich)
- 1 szczypta kminku rzymskiego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- oliwa, sezam i natka pietruszki (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Bakłażany dobrze jest na czas pieczenia umieścić w foremce, do której zbierze się wypływający z nich sok (zachowuję go). Ponakłuwane widelcem, zawinięte w folię aluminiową, piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C (góra+dół).
- Po upieczeniu obieram bakłażany ze skórki (można ją zostawić jako dodatek do gotowania wywaru z resztek warzyw w stylu „zero waste”) i odciskam lekko na sitku/durszlaku. Kroję w niedużą kostkę.
- Wszystkie składniki mieszam i rozcieram (można ręcznie lub w blenderze na niskich obrotach).
- Serwuję pastę udekorowaną oliwą i posypaną kawałkami orzechów oraz posiekaną natką pietruszki.