Bób jest pyszny i każdy to wie. Z reguły każdy z nas gotuje go we wrzątku, delikatnie przekłada niewielką ilością masła i zjada wyciskając z miękkiej skórki, najlepiej podczas oglądania filmu przed telewizorem :). Postanowiłam zrobić bób w trochę innej wersji i zaserwowałam w formie pasty na żytnich kanapkach. Pyszna pasta z bobu, w dodatku pożywna, może być też wykorzystana jako dodatek do makaronu czy sałatki, albo do wybierania z miseczki za pomocą chipsów.
Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszne dodatki do kanapek
Pasta z bobu to taki polski hummus, bez dodatku sezamu czy sezamowej pasty tahina, za to z naszym klasycznym twarożkiem i czosnkiem, moim zdaniem równie ciekawa i smaczna, a przy okazji zdrowa i, w porównaniu z hummusem – ma mniej kalorii. Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g bobu (ugotowany, przełożony masłem, obrany ze skórki, uduszony widelcem)
- 250 g sera białego (najlepiej delikatnego, niekwaśnego twarożku)
- 1 ząbek czosnku (mały; przeciśnięty przez praskę)
- 5 łyżek oliwy lub oleju lnianego
- 5 listków bazylii (drobno posiekane)
- sól i pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki najlepiej wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę (wtedy nie trzeba nawet dusić bobu za pomocą widelca).Można pokusić się (tak jak ja) o zabawę w duszenie widelcem i późniejsze mieszanie – jeśli akurat ktoś się nudzi, będzie to dla niego świetne, zajmujące i „zmęczeniogenne” zadanie ;).
o tak bób jest pyszny! az mi sie ta pasta zamarzyła tu i teraz
a tak nie na temat, nie wiem czemu ale nie mogę dodać publikacji do akcji Wielkie Grillowanie na durszlaku, wiesz może czemu?
aga-aa: Ostatnio nie wrzucałam tam żadnych potraw – podaj mi link do swojej publikacji i nazwę przepisu na maila, a ja jutro spróbuję dodać skrzydełka w sosie miodowym i sprawdzić, czy na moim loginie też pojawi się taki błąd.