Dzieło przypadku w mojej kuchni: za mało składników i oto efekt: pasta z ciecierzycy z awokado zamiast guacamole! Świetny dodatek do kanapek na śniadanie lub kolację. Uwielbiam, zwłaszcza że ciecierzyca i awokado mają na tyle neutralne smaki, że całość łatwo doprawić na wiele sposobów. Wystarczy ugotować ciecierzycę z wyprzedzeniem albo wykorzystać tę z puszki. Potem tylko kilka składników, a opcjonalne dodatki są do wyboru. I pasta z awokado i ciecierzycy gotowa!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek
Pasta z ciecierzycy z awokado świetnie smakuje zarówno w kanapkach, jak i jako dodatek do chipsów, frytek… Spróbujcie maczać w niej pyszne frytki z batatów – poezja!Można wykorzystać ją też, kładąc na talerzu obok wszelkich ziemniaczanych potraw. A może ktoś z Was zdecyduje się włożyć ją do środka naleśników lub tacos?
Pasta z ciecierzycy z awokado – kluczowy skład
Najważniejszym składnikiem jest w niej awokado. Przede wszystkim musi być dojrzałe, o łagodnym smaku. Bez niego pasta z ciecierzycy i awokado nie będzie miała odpowiedniej ilości tłuszczu. Dodatek soku z cytryny zapobiegnie zmianie koloru, a świeże zioła w połączeniu z lekko orzechowym posmakiem ciecierzycy stworzą odpowiednią kompozycję smakową. Ja najbardziej lubię dodatek kolendry, pietruszki lub tymianku. Ciekawa jestem, które Wy wykorzystacie w swoich pastach!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 awokado (dojrzałe, miękkie; dokładnie rozgniecione widelcem)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (rozgnieciona widelcem: część dokładnie, a część tak, żeby zostały grubsze kawałki)
- 2 szalotki (drobno posiekane)
- 1 szczypta chili (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny (można dodać razem z ½ łyżeczki skórki startej z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
- 1 łyżka świeżych ziół: kolendry, oregano, bazylii, natki pietruszki, tymianku - do wyboru (posiekane)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w miseczce.
Wartości odżywcze
W kanapkach polecam połączyć ją z pomidorem i zielonymi listkami. Jako dodatek świetnie będą też pasować do niej kiełki słonecznika.
Dajcie znać, jak pasta z ciecierzycy z awokado sprawdza się w Waszych jadłospisach!
Z którymi dodatkami najsmaczniejsza? Czekam na Wasze komentarze!
Pasta z awokado i ciecierzycy to dobre źródło białka i tłuszczu, zatem może być z powodzeniem wykorzystana jako zdrowa opcja na śniadanie białkowo – tłuszczowe. I oczywiście to dużo zdrowsza opcja niż pasty na kanapki kupowane w sklepie, w składzie których nie brakuje zbędnych dodatków. Duży plus za kompletne informacje dotyczące kaloryczności i wartości odżywczych – to ułatwia komponowanie diety.
Dzięki Grzegorzu :). Jeszcze nie przy wszystkich przepisach mam informacje o kaloryczności, ale cały czas aktualizuję bazę :).
Ja mam bzika na punkcie past, więc koniecznie muszę spróbować!