Nie ma nic lepszego niż pasta z czerwonej fasoli czy innych strączków, gdy nie jada się mięsa, a lubi różnorodne dodatki do kanapek czy drobne przekąski imprezowe. Pasta z czerwonej fasoli czy włoskie pesto na bazie zielonych listków lub warzyw, oliwy i sera? Sama już nie wiem… Uwielbiam i to, i to :). Pokażę Wam dziś jak zrobić pastę z czerwonej fasoli gotowanej samodzielnie lub z wykorzystaniem wersji z puszki. Można ugnieść ją widelcem lub zmiksować w blenderze. Do kanapek, ryżu lub makaronu, a także do maczania paluszków czy surowych warzyw w słupkach. Do wykorzystania na wiele sposobów, łatwa do zrobienia i smaczna!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g czerwonej fasoli (ugotowana)
- 1 limonka (tylko wyciśnięty sok)
- ½ papryczki chili (drobno posiekana)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 4 łyżki kolendry, mięty lub natki pietruszki (posiekana)
- 1 łyżeczka mieszanki cynamonu, imbiru i goździków
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze na pastę.Opcjonalnie do miksowania można nie dodawać ziół, tylko po zmiksowaniu wymieszać z nimi gotową pastę.