fbpx
Czytasz właśnie
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Po raz pierwszy pasta z groszku zielonego zagościła w moim menu podczas podróży do Australii. Kupiłam ciastko w słynnej miejscówce w Sydney, a pasta z groszku zielonego była do niego dodatkiem. Delikatny smak i piękny, zielony kolor. Bogactwo minerałów i roślinnego białka. Można przyprawić ją na różne sposoby. Pasuje zarówno do mięs, ryb i owoców morza, jak i innych warzyw oraz wytrawnych wypieków. Zobaczcie jak zrobić pastę z groszku zielonego krok po kroku.

Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Doskonała pasta z groszku zielonego, soku z limonki i natki pietruszki lub kolendry. Świetna do grillowanych mięs lub ryb oraz warzyw. Do wykorzystania również jako dodatek do sałatek czy kanapek.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Australijska, Brytyjska
Przepis na: pasta z groszku zielonego
Liczba porcji: 450 g
Kalorie: 96kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g groszku (ugotowany, ale nie rozgotowany)
  • 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą lub olejem lnianym)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić kolendrą, miętą lub szczypiorkiem)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką pastę.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 96kcal (5%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 2g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 6mg (2%) | Sód: 53mg (2%) | Potas: 234mg (7%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 900IU (18%) | Witamina C: 39.8mg (48%) | Wapń: 25mg (3%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pasta z groszku zielonego
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom