Klasyka do kanapek: pasta z makreli. W wersji z majonezem lub nieco lżej, z chudym twarożkiem, przełamana kwaskowatymi ogórkami kiszonymi. Doprawiona solą i pieprzem, z dodatkiem natki pietruszki. Można zrobić zapas na 2-3 dni lub przyrządzić mniejszą porcję. Zobaczcie jak zrobić pastę z makreli krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ makreli wędzonej (mięso obrane ze skóry i oddzielone od ości)
- 1 cebula (mała, drobno posiekana)
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 ogórki kiszone (małe; pokrojone w drobną kostkę; można zastąpić ogórkami konserwowymi lub kiszoną papryką)
- 50 g twarożku kanapkowego (można zastąpić 2 łyżkami majonezu)
- 2-4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana; można zastąpić koperkiem)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak ugotować jajko
- Twarożek kanapkowy - przepis
- Majonez domowy - przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam w miseczce. Przykrywam i odstawiam do lodówki na 30 minut, żeby smaki się „przegryzły”.