fbpx
Czytasz właśnie
Paszteciki ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem

Paszteciki ze szpinakiem

Chcąc przygotować szybką przekąskę imprezową, warto sięgnąć po gotowe ciasto francuskie. Można wyczarować z niego proste, smaczne dania „do ręki”, a w czasie pieczenia zająć się przygotowywaniem innych potraw. Paszteciki ze szpinakiem, pieczone w cieście francuskim, to jedna z moich ulubionych przekąsek, która świetnie sprawdza się jako coś „na ząb” dla osób, które nie jedzą mięsa. Podpatrzyłam ten pomysł u przyjaciółki i od tego czasu z powodzeniem wykorzystuję go w mojej kuchni.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze przekąski

Nadziewam je farszem przygotowanym ze świeżego szpinaku z dodatkiem soli, białego pieprzu, odrobiny gałki muszkatołowej i żółtego sera, a niecierpliwi kucharze mogą wykorzystać do ich zrobienia szpinak mrożony, niezbyt mocno przemielony, bez dodatku śmietany lub gotowego sosu. Paszteciki ze szpinakiem z pewnością podbiją serca i zjednają sobie podniebienia szpinakowych fanów.

Zobacz też
Kotlety ziemniaczane

Paszteciki ze szpinakiem na cieście francuskim

Paszteciki ze szpinakiem

Najlepsze paszteciki ze szpinakiem czyli wegetariańskie paszteciki szpinakowe, z dodatkiem cebuli i czosnku oraz sera: żółtego lub feta, upieczone w cieście francuskim. Idealne jako przekąska na zimno lub dodatek do zupy czy barszczu.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Francuska, Grecka
Przepis na: paszteciki ze szpinakiem
Liczba porcji: 15 sztuk
Kalorie: 167kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g świeżego szpinaku (dokładnie umyty, usunięte grube, twarde łodyżki)
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko (do posmarowania ciasta przed pieczeniem; rozkłócone)
  • masło klarowane (do smażenia)
  • 275 g ciasta francuskiego (ok.)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 100 g sera żółtego lub sera feta (ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, ser feta pokruszony)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Szpinak delikatnie (nie za długo) przelewam wrzątkiem i dokładnie odciskam. Jeśli liście szpinaku są duże, dość drobno kroję.
  • Na klarowanym maśle szklę na małym ogniu cebulę, następnie dodaję czosnek i podsmażam aż również się zeszkli.
  • Dodaję szpinak i odparowuję na dużym ogniu, następnie mieszam, przykrywam i podsmażam ok. 5 minut.
  • W trakcie podsmażania staram się ugniatać drewnianą łopatką szpinak, żeby lekko go rozdrobnić.
  • Gdy szpinak zmięknie, ściemnieje i zmniejszy w znacznym stopniu swoją objętość, dodaję ser żółty lub feta i przyprawy. Mieszam i podsmażam jeszcze kilka minut na małym ogniu, mieszając tak, żeby ser się rozpuścił i razem ze szpinakiem utworzył gęsty farsz.
  • Rozwijam ciasto francuskie na delikatnie omączonej stolnicy i tnę na kwadraty o boku ok. 10 cm (ok. 15 kwadratów).
  • Na środek każdego kwadratu z ciasta nakładam po ok. 1 łyżeczce szpinaku.
  • Zaklejam kwadraty ciasta w koperty, łapiąc wszystkie wierzchołki każdego kawałka ciasta i mocno sklejając je razem (farsz pozostanie widoczny) lub w trójkąt, pomagając sobie widelcem (farsz będzie niewidoczny). Dociskam sklejone ciasto możliwie najdokładniej.
  • Paszteciki smaruję żółtkiem i delikatnie dziurawię drewnianym patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką (szybciej się upieką).
  • Wstawiam paszteciki do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piekę na złoto-brązowy kolor przez ok. 15 minut.
  • Podaję na ciepło lub na zimno.

Wartości odżywcze

Serving: 1pasztecik z dodatkiem fety | Kalorie: 167kcal (8%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 29mg (10%) | Sód: 224mg (10%) | Potas: 206mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Witamina A: 3170IU (63%) | Witamina C: 9.7mg (12%) | Wapń: 70mg (7%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Paszteciki ze szpinakiem na cieście francuskim
Paszteciki ze szpinakiem na cieście francuskim

 

18 komentarzy
  • Nie, serwuję bez sosu. Myślę, że można podać je też jako dodatek do gorących, kremowych zup. A jeśli z sosem, to może jakimś delikatnym, jogurtowym?

  • Gdybyś się zdecydowała na Neoflam, mam tam chyba jeszcze kupon rabatowy uprawniający do zniżki 50% na jeden wybrany produkt z ich firmowego sklepu internetowego, mogę odstąpić tylko nie jestem pewna do kiedy ma ważność. W razie czego pisz na priv :).

  • [..YouTube..] Gdybyś się zdecydowała na Neoflam, mam tam chyba jeszcze kupon rabatowy uprawniający do zniżki 50% na jeden wybrany produkt z ich firmowego sklepu internetowego, mogę odstąpić tylko nie jestem pewna do kiedy ma ważność. W razie czego pisz na priv :).

  • Na tych z Neoflamu (powłoka Ecolon), które recenzowałam na blogu, teoretycznie można. Teoretycznie dlatego, że jednak powłoki powinny dostawać trochę tłuszczu, przynajmniej raz na kilka smażeń. Nawet jajka sadzone udało mi się zrobić na Neoflamie zupełnie bez tłuszczu. Ale smażenie bez tłuszczu to, prawdę mówiąc, nie jest smażenie w dosłownym znaczeniu. I to właśnie tłuszcz nadaje potrawie określony smak.

  • [..YouTube..] Na tych z Neoflamu (powłoka Ecolon), które recenzowałam na blogu, teoretycznie można. Teoretycznie dlatego, że jednak powłoki powinny dostawać trochę tłuszczu, przynajmniej raz na kilka smażeń. Nawet jajka sadzone udało mi się zrobić na Neoflamie zupełnie bez tłuszczu. Ale smażenie bez tłuszczu to, prawdę mówiąc, nie jest smażenie w dosłownym znaczeniu. I to właśnie tłuszcz nadaje potrawie określony smak.

  • Jaką patelnie polecasz do smażenia kompletnie bez tłuszczu? Da się tak w ogóle? Chodzi o to, że nie mogę jeść smażonego na tłuszczu, a mięso gotowane już mnie nudzi…

  • [..YouTube..] Jaką patelnie polecasz do smażenia kompletnie bez tłuszczu? Da się tak w ogóle? Chodzi o to, że nie mogę jeść smażonego na tłuszczu, a mięso gotowane już mnie nudzi…

  • Ciasto francuskie lubi wysoką temperaturę :). Też chcę przygotować takie mięsne i jedne z grzybami i kapustą, i jedne z pieczarkami i serem. Oczywiście kompletnie nie wiem kiedy się z tym wyrobię, pewnie akurat do kolejnych świąt ;).

  • [..YouTube..] Ciasto francuskie lubi wysoką temperaturę :). Też chcę przygotować takie mięsne i jedne z grzybami i kapustą, i jedne z pieczarkami i serem. Oczywiście kompletnie nie wiem kiedy się z tym wyrobię, pewnie akurat do kolejnych świąt ;).

  • ja robiłam z mięsem mielonym i pieczarkami 🙂 ale zawsze mam problem z wypieczeniem ale dawałam na 180 góra 200 następnym razem walnę 220 🙂 i pomysł z dziurkami świetny! juz nie ma opcji żeby nie wyszły 🙂

  • [..YouTube..] ja robiłam z mięsem mielonym i pieczarkami 🙂 ale zawsze mam problem z wypieczeniem ale dawałam na 180 góra 200 następnym razem walnę 220 🙂 i pomysł z dziurkami świetny! juz nie ma opcji żeby nie wyszły 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom