Penne all’arrabbiata czyli rozgniewany makaron arrabbiata z sosem pomidorowym i natką pietruszki. Przygotowuje się go z sosem pomidorowym przyrządzonym na bazie boczku, czosnku i cebuli. To kolejny przepis na prosty obiad, który będzie bardzo ładnie prezentować się na talerzu. Zobaczcie jak zrobić penne arrabbiata krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu penne
- 750 g pomidorów (dojrzałe, słodkie w smaku, obrane i pokrojone w kostkę; można zastąpić pomidorową passatą)
- 100 g pancetty (pokrojona w kostkę; można zastąpić surowym lub gotowanym boczkiem)
- 4 ząbki czosnku (pokrojony w cieniutkie plasterki)
- 1 łodyga selera naciowego (pokrojony w cienkie plasterki)
- 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
- 5 łyżek oliwy z oliwek (extra vergine)
- ½ łyżeczki papryczki chili (drobno posiekana)
- 1 gałązka bazylii (drobno posiekana)
- 4 łyżki natki pietruszki (posiekana)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Czosnek, cebulę, pancettę i seler podsmażam na sporej patelni, na oliwie, do delikatnego zbrązowienia.
- Dodaję pomidory, bazylię, chili i połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
- Gotuję sos na niedużym ogniu przez ok. 20 minut. Pomidory powinny zacząć oddzielać się od oliwy, a całość zgęstnieje.
- W połowie gotowania sosu, w osobnym garnku, gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy. Odcedzam.
- Ugotowany makaron mieszam na patelni z sosem, podgrzewając na minimalnym ogniu przez ok. 2 minuty.
- Serwuję penne arrabbiata posypane pozostałą natką pietruszki.