Czasem pochłaniają mnie zajęcia pozablogowe, innym razem po prostu dopada lenistwo i zawsze sięgam wtedy po proste, kilkuskładnikowe przepisy i łatwe rozwiązania. Zaglądam do lodówki i wymyślam coś na szybko z zastanych składników lub korzystam z zapasowych półproduktów, które przygotowuję samodzielnie. Uwielbiam pesto z natki pietruszki, podobnie zresztą jak wszystkie jego inne rodzaje. Nie ma chyba takiego, którego bym nie chciała zjeść ;). Dodaję do ryżu lub makaronu, polewam ziemniaki lub smaruję kanapki.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Uwielbiam natkę pietruszki, choć długo dojrzewałam do tego uczucia! Kiedyś zbyt intensywna w smaku, przeszkadzała mi w większości potraw. Dziś nie wyobrażam sobie nie zjeść zdrowej i pełnej witamin sałatki tabbouleh czy nie skusić się na pesto pietruszkowe, zwłaszcza gdy w lodówce powiewa pustką. Bardzo ją lubię właśnie za tę intensywność, charakterystyczny zapach i mnóstwo witaminy C.
Żeby pesto z natką pietruszki zachowało jak najwięcej witamin i minerałów, polecam posiekanie wszystkich składników ceramicznym nożem, a następnie utarcie ręcznie, w moździerzu. Oczywiście można też wykorzystać blender, choć metalowe ostrza i witamina C z pietruszki nie bardzo się lubią ;).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka orzechów nerkowców (lub blanszowanych orzechów włoskich, laskowych, albo migdałów czy słonecznika; można uprażyć je delikatnie na suchej patelni dla wzmocnienia smaku)
- 1 pęczek natki pietruszki (grubo posiekana)
- ½ szklanki startego parmezanu lub sera pecorino (można zastąpić cheddarem)
- 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- ½ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
- szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki, oprócz oliwy i soku, miksuję w blenderze przez kilka sekund.
- Dodaję oliwę i sok i miksuję nadal, do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Od razu podaję lub przechowuję w przykrytym słoiczku w lodówce, do 7 dni.
Wartości odżywcze
W klasycznej wersji mojego pesto z natki pietruszki znajduje się ser, ale może znajdą się tacy, którzy wypróbują wersję wegańską? Dajcie mi znać w komentarzach, na którą się zdecydowaliście i jak smakowała :).
A czy można zrobić większą ilość i zapasyteryzować na zimę?
Można. Oliwa + pasteryzowanie je zakonserwują.
pesto z pietruszką jest wspaniałe – polecam .
Cześć! Fajny przepisy, działa i pesto wyszło przepyszne.
Natomiast o co chodzi z witaminą C z pietruszki i nożami blendera, które wykonane są ze stali nierdzewnej, więc kwasowo neutrale i nie wchodzące w reakcję z 99% pierwiastków wokół nas.