Kiedy kończy się sezon na pomidory, do akcji wkracza papryka! Cieszę się, że w polskiej kuchni mamy łatwo dostępne to smaczne warzywo, a od kiedy zaczęłam wykorzystywać je w wersji pieczonej, nie mogę wyjść z podziwu, jak bardzo potrafi zmienić swój smak i aromat! Pesto z papryki to pyszna baza do przygotowania różnorodnych potraw i urozmaicenia jesiennego jadłospisu.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sosy
Z pesto z papryki można eksperymentować, dodając do niego różnorodne dodatki. Najważniejsza jest baza: pieczona papryka to podstawa jego wyjątkowego smaku. Przyprawy tj. chili lub cynamon, a może odrobina bazylii lub mięty, albo inne zioła? Możliwości przygotowania jest wiele, a przepis, pomimo że pochodzenia włoskiego, można wzbogacić dodatkiem polskich składników, bo czemu parmezanu nie spróbować zastąpić naszym rodzimym rokpolem lub innym serem?
Do przygotowania pesto przyda się dobry blender o szerokim zakresie obrotów. Miksowanie składników w początkowej fazie na niskich obrotach zapobiega późniejszej konieczności zeskrobywania ich ze ścianki kielicha. Końcową konsystencję pesto zawdzięcza wysokim obrotom, chociaż ci z Was, którzy lubią w nim odrobinę grudek, mogą zmiksować odrobinę słabiej.
Przepis na pesto z papryki otwiera cykl 3 przepisów przygotowanych we współpracy z marką Kenwood, w ramach której będę wykorzystywać do prac kuchennych robot wielofunkcyjny Kenwood Titanium Chef XL, solidnie i ładnie wykonany, z bardzo pojemną misą i silnikiem o mocy 1700 W. Moje pierwsze wrażenie: jak to możliwe, że nawet przy wysokich obrotach urządzenie pracuje ciszej niż mój poprzedni robot planetarny? Jestem pozytywnie zaskoczona!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 czerwone papryki
- 2-4 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu (po utarciu ok. 1 szklanka; można zastąpić innym serem, np. polskim rokpolem z pleśnią)
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 1 szczypta pieprzu
- 2 garście listków i łodyżek bazylii (oprcjonalnie)
- 1 szklanka niesolonych pistacji (oprcjonalnie; łuskane; uprażone na patelni o nieprzywierającej powłoce)
- szczypta cynamonu i/lub chili (oprcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Paprykę zawijam w folię aluminiową i piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
- Z upieczonej papryki usuwam gniazda nasienne (zebrany w środku warzyw płyn można wykorzystać do pesto (uzyska rzadszą konsystencję) lub odlać i zostawić jako aromatyczny dodatek do zupy).
- Czosnek i ser ucieram na tarce o grubych oczkach. Czosnek, opcjonalnie, można uprażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce.
- Wszystkie składniki wkładam do kielicha i miksuję w blenderze robota Kenwood Titanium Chef XL na gładką masę.
Czy może Pani podrzucić jakiś pomysł, bądź przepis, do czego można to pesto wykorzystać? Pozdrawiam!
Do ugotowanego makaronu, do warzyw z grilla lub pieczonych w piekarniku. Do maczania chipsów lub surowych warzyw pokrojonych w słupki. Do ugotowanego ryżu lub ugotowanej kaszy. Nawet do gotowanych ziemniaków :). Do grillowanego lub pieczonego mięsa. Do sałaty i innych zielonych listków. Wszędzie jako dodatek dodawany już do gotowej, upieczonej lub ugotowanej potrawy.