Pieczarki smażone to pyszna potrawa, którą uwielbiałam w dzieciństwie. Mama przygotowywała je na patelni z dodatkiem cebuli, czosnku, soli i pieprzu, a smażyła na roślinnym oleju lub maśle. Moja propozycja to z kolei masło klarowane. Doskonale łączy się ze wszelkimi grzybami! Smażenie pieczarek to prosty sposób na ich obróbkę termiczną. Gdybym tu, nad morzem, gdzie je przygotowałam w polowych warunkach, miała natkę pietruszki, na pewno posypałabym nią gotowe danie. Ale nawet bez zieleniny prezentują się ekstra i tak smakują! Można wykorzystać je jako bazę do sosu, zupy czy dodatek do drugiego dania. A nawet ułożyć na tostach lub połówkach bagietek. Zobaczcie jak usmażyć pieczarki krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad
Choć sól i pieprz to podstawowe przyprawy, a same pieczarki pełne są smaku umami, polecam Wam gorąco doprawić tę potrawę odrobiną chili lub ostrej papryki w proszku. Możecie też pokusić się o wykorzystanie mieszanki curry czy dorzucić suszone zioła, np. tymianek lub rozmaryn. Pieczarki smażone świetnie skomponują się także z dodatkiem świeżych ziół. Połowę możecie dołożyć do dania pod koniec smażenia, a pozostałością posypać gotową potrawę. Kto ma ochotę na pyszne pieczarki z patelni?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
- 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 4 łyżki masła klarowanego (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem roślinnym)
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 1 szczypta chili (można zastąpić ostrą papryką w proszku)
- ½ łyżeczki mieszanki curry (opcjonalnie; można zastąpić suszonymi ziołami, np. oregano, bazylią, tymiankiem, rozmarynem lub ziołami prowansalskimi)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)
- 4 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. tymiankiem, bazylią, oregano)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Cebulę z czosnkiem szklę na maśle klarowanym lub oleju na niedużym ogniu, delikatnie prósząc solą.
- Dodaję pieczarki i szklę przez chwilę, mieszając i rozprowadzając po nich tłuszcz. Przykrywam.
- Na średnim ogniu duszę pieczarki skropione sokiem z cytryny przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
- Odkrywam, dosypuję przyprawy i zioła oraz skórkę z cytryny. Smażę na patelni na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do odparowania.
Wartości odżywcze
Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do gotowanego ryżu, kaszy, ziemniaków czy klusek. Pycha! Z pewnością podbiją niejedno serce. A jeśli chcecie przygotować z nich sos, wystarczy dodać śmietankę kremówkę i pogotować kilka minut. Z jogurtem naturalnym lub gęstym mlekiem kokosowym też się uda. Ważne, żeby temperatura nie była za wysoka i sos ładnie zgęstniał, zamiast się zbyt mocno ściąć. Może ktoś się skusi i spróbuje?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy Wy też lubicie pieczarki smażone. Bardzo jestem ciekawa, do czego je zaserwowaliście!
Dziś smarze moje ukochane pieczarki do drugiego dania tzw.potrawki z piersi domowego kurczaka. z Twojego przepisu. Będzie smacznie.