fbpx
Czytasz właśnie
Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

  • z jajkiem na twardo w środku
  • pachnąca ziołami i przyprawami
  • prosta do zrobienia na święta i nie tylko
  • wilgotna, doskonała na ciepło i zimno
Pieczeń rzymska przepis

Pieczeń rzymska, znana też jako klops z jajkiem, to popularna mięsna pieczeń, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Przepis na pieczeń rzymską może zawierać różne rodzaje mięsa oraz dodatki, a z okazji świąt z pewnością warto postawić na starannie dobraną mieszankę. Zapach pieczeni będzie unosić się po całym domu, zapowiadając rodzinne spotkanie przy świątecznym stole. Zaserwowana na ciepło lub zimno, dobrze doprawiona, będzie smacznym i eleganckim elementem wielkanocnego śniadania lub obiadu. Po przekrojeniu zaskoczy domowników i gości pięknym wzorkiem powstałym dzięki ukrytym w środku jajkom ugotowanym na twardo. Zobaczcie jak zrobić pieczeń rzymską krok po kroku.

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska z jajkiem

Przepis na pieczeń z jajkiem, z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i natki pietruszki lub tymianku oraz musztardy i chrzanu. Doskonała pieczeń wieprzowa na ciepło lub zimno.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 30 minuty
Kategoria: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pieczeń rzymska z jajkiem, pieczeń wieprzowa
Liczba porcji: 12 w keksówce o wymiarach ok. 11×30 cm
Kalorie: 279kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości (łopatka, karkówka lub schab; zmielone w maszynce o drobnych oczkach)
  • 1 cebula (duża, drobno posiekana)
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 jajko (duże; surowe)
  • 5 jajek (małe; ugotowane na miękko i obrane ze skorupek)
  • 1 bułka kajzerka (sucha; wymoczona w mleku lub wodzie i dobrze odciśnięta)
  • 4 łyżki oliwy lub smalcu
  • 3 łyżeczki musztardy (łagodna lub ostra; jedna połowa do masy mięsnej, druga połowa odłożona do posmarowania wierzchu przed pieczeniem)
  • 2 łyżeczki chrzanu (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić imbirem)
  • 4 łyżki natki pietruszki (posiekana; całość lub połowę można zastąpić tymiankiem)
  • 1 łyżka majeranku (suszony)
  • sól, pieprz (po ok. ¾ łyżeczki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Ugotowane na miękko jajka uzyskają ostateczną, twardą konsystencję podczas pieczenia mięsa.
Przydatne poradniki
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować jajko
Przepis powstał we współpracy z marką Verdin FIX.

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (tryb góra+dół).
  • Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie lub smalcu, podsypując odrobiną soli.
  • Wszystkie składniki, oprócz gotowanych jajek, umieszczam w dużej misie i mieszam aż do połączenia i zespolenia.
  • ⅓ masy układam na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
  • Na masie układam wzdłuż ugotowane jajka.
  • Dokładnie otaczam jajka pozostałą masą mięsną i przykrywam nią całość, delikatnie dociskając.
  • Smaruję wierzch mięsa pozostałą musztardą.
  • Wstawiam foremkę do nagrzanego piekarnika i piekę pieczeń przez ok. 1 godzinę. 10 minut przed końcem włączam podpiekanie od góry.
    Jeśli w trakcie pieczenia z mięsa oddzieli się tłuszcz z wywrem, odlewam go po wyjęciu formy z piekarnika i wykorzystuję jako bazę do przyrządzenia zupy lub sosu.
  • Upieczoną pieczeń wyjmuję z piekarnika i odstawiam na kilka minut do przestudzenia. Jeśli serwuję na ciepło, kroję od razu. Jeśli na zimno, odstawiam niepokrojoną do wystudzenia, następnie chłodzę w lodówce i dopiero wtedy kroję.

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 279kcal (14%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Białko: 15g (30%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 86mg (29%) | Sód: 89mg (4%) | Potas: 281mg (8%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 163IU (3%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 4mg (20%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 4mg (5%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 25µg (24%) | Wapń: 27mg (3%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 20mg (5%) | Phosphorus: 168mg (17%) | Selenium: 23µg (33%) | Zinc: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Choć u mnie w domu rodzinnym zdecydowanie częściej pojawiały się pasztety, w których przygotowywaniu moja mama jest mistrzynią od lat, również pieczeń rzymska od czasu do czasu gościła w naszym świątecznym menu. Na ciepło proponuję podać klops z jajkiem z pysznym puree ziemniaczanym oraz surówką z marchewki. Z kolei na zimno – pełna dowolność. Jak przystawka lub po prostu dodatek do kanapek – koniecznie napiszcie, który sposób jest Waszym ulubionym!

Przepis na pieczeń rzymską

Moja mama podyktowała mi ostatnio swój przepis na pieczeń rzymską. To mało skomplikowana receptura, dlatego zachęcam Was gorąco do wypróbowania. Pieczeń rzymska będzie delikatna i wilgotna nie tylko za sprawą dodatku tłuszczu do mięsa, lecz również dzięki wymoczonej w mleku lub wodzie bułce, którą trzeba dobrze odcisnąć przed połączeniem z mięsną mieszanką. Wystarczy wymieszać zmielone mięso z dodatkami, ułożyć całość w formie i wstawić do pieczenia. Można oczywiście eksperymentować ze smakowymi dodatkami. Może zagości w tym roku na Waszych stołach?

Zobacz też
Kotlety schabowe

Łopatka lub schab, albo chude mięso drobiowe. To ostatnie warto jednak wymieszać z innym, nieco tłustszym, lub wzbogacić smalcem, albo oliwą dobrej jakości. Pieczeń nabierze wtedy lepszej konsystencji i smaku.

Pieczeń rzymska przepis

Zeszklona cebula z czosnkiem, a do tego natka pietruszki, majeranek lub tymianek oraz musztarda z odrobiną chrzanu. Najpierw mieszanie składników i pieczenie w keksówce, a potem krojenie gorącej pieczeni. Można też wystudzić i odstawić do lodówki, żeby później serwować na zimno jako dodatek do kanapek.

Przepis na pieczeń rzymską
Przepis na pieczeń rzymską

W przeciwieństwie do pasztetu, w przypadku pieczeni nie trzeba gotować mięsa. Ma bardziej zbitą konsystencję i nie da się rozsmarować jej na kanapce. Świetnie kroi się za to w plastry. Jako poobiednią herbatkę polecam, zwłaszcza w świątecznym czasie obfitych posiłków, suplement diety Verdin FIX. Bardzo lubię kompozycję 6 ziół: mięty, kolendry i kminku, dzikiej róży, mniszka lekarskiego i lukrecji, które wspomagają trawienie. Taką ziołową herbatkę można pić codziennie do posiłków, zastępując nią zwykłą, czarną herbatę.

Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska przepis

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze pieczenie! Bardzo jestem ciekawa, z jakiego mięsa powstały i czym je doprawiliście :).

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom