Są postanowienia noworoczne do spełnienia, ale może już w Sylwestra sięgniecie po zdrowszą przekąskę? Niech zamiast chipsów na stole zagości pieczona ciecierzyca z piekarnika. W podobny sposób można przyrządzić inne warzywa strączkowe, np. bób, fasolę czy groch. Ciecierzyca pieczona w piekarniku, z ostrymi lub korzennymi, albo ziołowymi przyprawami, na pewno zaskoczy Was chrupkością i smakiem!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (1 szklanka suchej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Przyprawy lub zioła - do wyboru
- 2-4 łyżki tymianku, rozmarynu, kolendry, natki pietruszki, mięty lub bazylii (świeże i posiekane lub suszone; można mieszać kilka ulubionych ze sobą)
- 2-4 łyżki chili, mieszanki curry, mieszanki garam masala, cynamonu, wędzonej papryki lub kminku rzymskiego
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Ciecierzycę gotuję lub wyjmuję gotową z puszki. Płuczę pod zimną wodą, odcedzam na sicie i osuszam papierowym ręcznikiem.
- Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).
- Dokładnie przerzucam ciecierzycę z oliwą i solą - najlepiej w misce. Równo rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę przez 20-30 minut. Co 10 minut potrząsam blaszką, żeby przewrócić ciecierzycę i podpiec równomiernie ze wszystkich stron. Gotowa pieczona ciecierzyca nabierze złocisto-brązowego koloru, lekko ciemniejąc. Będzie sucha i chrupka z wierzchu, ale miękka w środku.
- Mieszam z ziołami lub przyprawami, dokładnie rozprowadzając je po całej ciecierzycy. Serwuję najlepiej na gorąco - wtedy będzie najbardziej chrupiąca.