Pieczona marchewka to świetny dodatek do obiadu lub kolacji, a także przekąska fit serwowana na ciepło. Można przygotować jej dużo, na kilku blaszkach, żeby maksymalnie wykorzystać duży piekarnik. Albo przyrządzić razem z innymi pieczonymi warzywami. Świetnie smakuje zarówno z dodatkiem ziół, jak i korzennych przypraw.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 800 g marchewek (obrane, pokrojone na plaseterki lub w prostokątne kawałki o grubości ok. 5 mm)
- sól
- oliwa (jeśli nie przygotowujemy wersji wegańskiej, można też wykorzystać kawałki klarowanego masła i obłożyć nimi ziemniaki na czas pieczenia)
- sok z cytryny lub limonki, albo ocet winny (opcjonalnie)
- pieprz (opcjonalnie)
- ser żółty lub feta (opcjonalnie; np. parmezan, starty na tarce o drobnych oczkach; feta pokruszona; w wersji wegańskiej pomijamy)
Dodatki: zioła z czosnkiem lub przyprawy korzenne z imbirem (do wyboru)
- suszony rozmaryn lub tymianek (opcjonalnie; można też wykorzystać miętę lub szałwię, albo mieszankę ziół prowansalskich)
- 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- mieszanka curry lub garam masala, albo cynamon (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki świeżego imbiru (opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej, wyparzonej cytryny)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Marchewkę wsypuję do miski i delikatnie spryskuję oliwą oraz sokiem/octem. Posypuję solą i pieprzem. Dodaję czosnek lub imbir/skórkę z cytryny.
- Potrząsam delikatnie miską, żeby równomiernie rozprowadzić dodatki po wszystkich kawałkach marchewki.
- Przekładam marchew na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posypuję ziołami lub korzennymi przyprawami.
- Wstawiam naczynie do rozgrzanego wcześniej do 200 °C piekarnika z włączonym termoobiegiem (można dołożyć marchewkę na dolną półkę np. pod piekące się na środku mięso czy rybę i dopiero na koniec zapiec wierzch). Piekę przez 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia.
- Wyjmuję z piekarnika (można też posypać teraz startym żółtym serem, np. parmezanem lub pokruszoną fetą i serwuję po kilku minutach, kiedy kawałki marchewki nie będą już tak mocno gorące.