Przyszła do nas jesień, deszczowo i pochmurnie, wietrznie i smutno. Pożegnane sernikiem z malinami lato wróci dopiero za rok, a ja z utęsknieniem wypatruję złoto-żółtych i czerwonych liści na drzewach. Tymczasem za oknem plucha, ale w domu na szczęście zapas warzyw i owoców, dlatego dzisiejszy dzień, oprócz szarości, obfitować będzie w odrobinę delikatnej, miękkiej zieleni. Połączonej z białą, pleśniową skórką i drobnymi, czerwonymi akcentami – chili. A wszystko w śmietankowym sosie. Na obiad pieczony kabaczek z serem pleśniowym chili.
Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne obiady
Odrobinę pracy przy obieraniu i krojeniu kabaczka, a potem piecze się sam, dlatego warto przygotować takie danie jako szybki obiad, chociaż sprawdzi się też jako jedna z potraw kolacyjnych, kiedy np. wpadną do Was z wizytą znajomi. Można zaserwować go z dodatkiem grzanek lub ugotowanego ryżu, albo podać w towarzystwie grillowanej piersi kurczaka. Pieczony kabaczek z serem pleśniowym może zagościć na Waszych stołach na wiele sposobów :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kabaczek
- 1 ser pleśniowy camembert President chili*
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 Pęczek szczypiorku lub cebulki dymki (pokrojony na kawałki o długości 1 cm)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Pieczony kabaczek z z serem pleśniowym
- Kabaczek obieram ze skóry, przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam miękką część miąższu z pestkami i kroję miąższ na mniejsze kawałki.
- Kabaczek posypany szczypiorkiem
- Układam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym (najlepsze będzie szerokie, niezbyt głębokie naczynie).
- Posypuję szczypiorkiem, solą i pieprzem, zalewam śmietanką.
- Kabaczek przed zapiekaniem
- Ser pleśniowy przekrawamy na pół tak, aby otrzymać dwa serowe kółka.
- Skórkę nakrawam w romby, dzięki temu ser łatwiej się rozpuści podczas zapiekania.
- Układam ser na wierzchu kabaczka.
- Piekę bez przykrycia w piekarniku przez 30 minut, w temperaturze 180 °C (góra + dół). Podaję od razu po zapieczeniu.