Prosty i smaczny, a jednocześnie inny niż ten klasyczny, bo pieczony kurczak cytrynowy to przewaga aromatu cytryn, dodanych na czas pieczenia do środka, a przy okazji wykorzystanych maksymalnie, bo starta skórka, w połączeniu z czosnkiem, tworzą na jego powierzchni doskonały dodatek smakowy i pięknie pachną. Bardzo lubię takie dania z kilku składników jak ten pieczony kurczak z cytrynami: są nieskomplikowane, wymagają mało pracy, zaskakują gości i świetnie smakują.
Zobacz też: Więcej przepisów na obiad
Jak powstaje pieczony kurczak cytrynowy? Wystarczy niezamrożone mięso, natarte przyprawami i skórką z cytryny – najlepiej ekologicznej i niewoskowanej, ale zawsze wyszorowanej i sparzonej. Do tego czosnek, a oprócz tego kawałki obranych cytryn oraz zioła do środka. Pyszny, pieczony kurczak z cytrynami upiecze się w piekarniku, a przy okazji można dorzucić do niego dodatki, np. pieczone ziemniaki lub pieczone warzywa. I doskonały obiad dla całej rodziny gotowy!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kurczak (ok. 1,5-2 kg; umyty i osuszony papierowym ręcznikiem)
- suszony tymianek, majeranek lub rozmaryn (do natarcia wierzchu i środka kurczaka)
- kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu (do włożenia do środka kurczaka)
- 2 cytryny (duże, wyszorowane, sparzone, starta żółta skórka, a środek oczyszczony z błon)
- 4 ząbki czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 2 łyżkami świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak zrobić pieczone ziemniaki
Jak zrobić
- Kurczaka nacieram z wierzchu i od środka solą, pieprzem, skórką z cytryny i czosnkiem lub imbirem, a na koniec posypuję wierzch i środek tymiankiem lub majerankiem.
- Do środka wkładam oczyszczone z błon kawałki cytryn oraz świeże zioła.
- Zawiązuję nogi kurczaka nitką, a skrzydełka zawijam, żeby nie rozłożyły się podczas pieczenia.
- Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układam 1 łyżkę masła klarowanego i kładę na nim kurczaka. Obkładam mięso po wierzchu pozostałym masłem klarowanym.
- Wstawiam kurczaka do piekarnika i piekę w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy (np. kurczaka, który waży 1 kg, piekę 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kurczaka wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.Można cały czas piec kurczaka ułożonego piersiami ku górze lub delikatnie obracać.
Na czas pieczenia mięsa do piekarnika, na ostatnie 40 minut, można wstawić osobną formę z warzywami obtoczonymi w przyprawach, ziołach i oliwie. - Podaję upieczone mięso na półmisku, udekorowane sałatą lub roszponką i świeżymi ziołami, kawałkami czerwonej papryki lub krążkami czerwonej cebuli.
Wartości odżywcze
Jak smakował Wam pieczony kurczak cytrynowy? Koniecznie dajcie znać w komentarzach, z czym go zaserwowaliście :).