Kiedy przyszła mi ochota na znaną, a jednocześnie nietypową w smaku rybę, spojrzałam do zamrażalnika z nadzieją na odnalezienie jakiegoś rybnego smakołyku, który mnie zaskoczy. W środku czekał na mnie łosoś, kusząc swoim pomarańczowym kolorem. Łosoś na szpinaku, łosoś na maśle… Przejrzałam swój zeszyt z przepisami, a wzrok zatrzymał się na łososiu po australijsku. Pieczony łosoś z koprem włoskim. Brzmiało ciekawie i odrobinę nietypowo. Dokładnie tego szukałam.
Zobacz też: Więcej przepisów na smaczny obiad
Łosoś to jedna z tłustszych ryb, dlatego tak dobrze smakuje i łatwo łączy się z innymi, aromatycznymi składnikami. Chociaż sam ma dość intensywny i charakterystyczny smak, można wzbogacać go dodatkami – tymi bardziej łagodnymi i tymi ostrymi, o mocnych zapachach i kontrastującym posmaku.
Pieczony łosoś z koprem włoskim to prosty przepis, a jednocześnie wyszukane składniki, z których na talerzu możecie stworzyć piękną kompozycję. Ciekawe czy przypadnie do gustu Wam i Waszym gościom, a może domownikom? To bardzo elegancki obiad, ale możecie zrezygnować np. z kawioru i wtedy o wiele częściej ryba w takiej wersji może pojawiać się na Waszych stołach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryba
- 500 g filetu z łososia bez skóry
- 3 gałązki świeżej bazylii
- 3 gałązki tymianku
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka ziaren kolendry (roztarte w moździerzu)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 średnia marchewka (pokrojona w słupki)
- 3 łodygi selera naciowego (pokrojone na kawałki o grubości 0,5 cm)
- 4 łyżki oliwy z pestek winogron
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka białego pieprzu (mielony)
Sałatka
- 1 oczyszczony koper włoski (fenkuł)
- ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 1 pęczek szczypiorku (drobno pokrojony)
- sól i pieprz
Do dekoracji
- 4 łyżki ikry z łososia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Rozmrożonego łososia kroje na 4 części i wkładam do miski. Zalewam oliwami, nacieram czosnkiem, posypuję drobno posiekanym tymiankiem, pokrojonymi listkami bazylii, kolendrą, białym pieprzem i solą.
- Przykrywam i odstawiam na 3 godziny do lodówki.
- Na dnie żaroodpornego naczynia układam marchewkę i seler naciowy, przykrywam kawałkami łososia i zapiekam przez 10-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C (zostawiam minimalnie uchylone drzwiczki).
- Podczas pieczenia co 5 minut polewam łososia marynatą.
- Kroję w piórka koper włoski, polewam sokiem wyciśniętym z cytryny i posypuję startą, cytrynową skórką, solą i pieprzem.
- Pietruszkę, oliwę i kapary miksuję w blenderze, nakładam na wierzch łososia i posypuję szczypiorkiem.
- Na talerzu układam sałatkę z kopru, na wierzch kładę marchewkę i seler oraz rybę. Dekoruję ikrą z łososia.
Super przepis, robiłam to danie, wyśmienite, każdemu smakowało, niezłe to połączenie z koprem włoskim. Robię łososia na różne sposoby ale ten przepis szczególnie przypadł do gustu mojej rodzinie. Super niepowtarzalny smak, bardzo dziękuję za przepis
Kapitalne są te ozbodby z ikry łososia, ale gdzie można je kupić??? Mam nadzieję, że to łatwo dostępny produkt… 🙂 Kolejna świetna potrawa !! Dorota, jak Ty to wszystko czarujesz?? :-))))
Wojti, kupisz w hipermarkecie, stoją obok słoiczków z kawiorem. I dziękuję za wyrazy uznania :D.
mogę jedna porcję? albo chociaż cwierc? proszę!
ile bym dała za taki obiad…
Cudownie wygląda 🙂 bardzo smakowicie!
Uwielbiam takie mieszanki przypraw, dzięki czemu dania są takie niesamowite!
Pięknie wyglądają kuleczki ikry z łososia, a łosoś smakuje mi pod każdą postacią. To moja ulubiona rybka 🙂
Ciekawy przepis. 🙂 Bardzo lubie polaczenie ryby z koprem wloskim.
mniam Ty wiesz co dobre 🙂
samo zdjęcie zachęca do konsumpcji;)
musi być niezwykle aromatyczny.
Ta ryba to istna eksplozja smaków. Tyle ziół, przyprawy, warzywa. Ja akurat lubię takie smakowe mieszanki, ale o dziwo znajomym przyzwyczajonym do nieco innego jedzenia też smakowało ;).
Wyznam, że ochota na tego łososia przyszła mi jakieś 2 miesiące temu :). I wtedy właśnie go przygotowałam, obfotografowałam jeszcze bez lamp, a potem gdzieś się zawieruszył ;). Dopiero dzisiaj znalazłam fotki i podzieliłam się przepisem :).