fbpx
Czytasz właśnie
Pieczony rabarbar

Pieczony rabarbar

Pieczony rabarbar

Pamiętam jak po raz pierwszy spróbowałam surowego rabarbaru, którym poczęstowała mnie koleżanka z sąsiedztwa. Jego kwaśny smak szybko przemienił mój uśmiech w grymas i długo zastanawiałam się, jak można jeść coś tak niedobrego. Z czasem poznałam smak pysznego ciasta drożdżowego z rabarbarem, które piekła moja babcia i dżemu rabarbarowego mojej mamy, a dziś kwaskowate łodygi o czerwonawym kolorze często goszczą w mojej kuchni. Zapraszam na pieczony rabarbar!

Zobacz też: Więcej przepisów na desery

Najprostszym i bardzo smacznym deserem rabarbarowym jest pieczony rabarbar. Dodatek brązowego cukru sprawi, że wypłynie z niego pyszny syrop o smaku zapachu dodanej wcześniej, prawdziwej wanilii. Taki rabarbar serwuję na gorąco – sam lub z dodatkiem lodów waniliowych czy bitej śmietany.

Rabarbar pieczony

Pieczony rabarbar

Pieczony rabarbar czyli prosty deser o wyjątkowo ciekawym smaku. Rabarbar pieczony z brązowym cukrem i wanilią, serwowany z dodatkiem bitej śmietany i lodów waniliowych.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: pieczony rabarbar
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 80kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g rabarbaru (pokrojony ukośnie na kawałki o szerokości ok. 2 cm)
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • miąższ z ½ laski wanilii
  • 1 łyżeczka masła
  • bita śmietana i lody waniliowe (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. W podobny sposób można przygotować rabarbar w syropie. Zamiast w piekarniku – podduszamy na wolnym ogniu rabarbar z cukrem (½ kg rabarbaru i szklanka cukru + wanilia) na patelni lub w garnku aż puści sok, zagotowujemy, przelewamy do gorących słoików i wekujemy (pasteryzujemy).
  2. Jak zrobić lody waniliowe
  3. Bita śmietana - przepis

Jak zrobić

  • Mieszam rabarbar z cukrem i miąższem z wanilii, odstawiam na ok. 15 minut.
  • Naczynie żaroodporne smaruję masłem i przekładam do niego rabarbar.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 30 minut.
  • Podaję bez dodatków lub z bitą śmietaną i/lub gałką lodów waniliowych.

Wartości odżywcze

Serving: 150g (bez lodów i bitej śmietany) | Kalorie: 80kcal (4%) | Carbohydrates: 19g (6%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 10mg | Potas: 378mg (11%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 125IU (3%) | Witamina C: 10mg (12%) | Wapń: 119mg (12%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Rabarbar pieczony
Rabarbar pieczony
12 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom