Pamiętam jak po raz pierwszy spróbowałam surowego rabarbaru, którym poczęstowała mnie koleżanka z sąsiedztwa. Jego kwaśny smak szybko przemienił mój uśmiech w grymas i długo zastanawiałam się, jak można jeść coś tak niedobrego. Z czasem poznałam smak pysznego ciasta drożdżowego z rabarbarem, które piekła moja babcia i dżemu rabarbarowego mojej mamy, a dziś kwaskowate łodygi o czerwonawym kolorze często goszczą w mojej kuchni. Zapraszam na pieczony rabarbar!
Zobacz też: Więcej przepisów na desery
Najprostszym i bardzo smacznym deserem rabarbarowym jest pieczony rabarbar. Dodatek brązowego cukru sprawi, że wypłynie z niego pyszny syrop o smaku zapachu dodanej wcześniej, prawdziwej wanilii. Taki rabarbar serwuję na gorąco – sam lub z dodatkiem lodów waniliowych czy bitej śmietany.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g rabarbaru (pokrojony ukośnie na kawałki o szerokości ok. 2 cm)
- ¼ szklanki brązowego cukru
- miąższ z ½ laski wanilii
- 1 łyżeczka masła
- bita śmietana i lody waniliowe (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- W podobny sposób można przygotować rabarbar w syropie. Zamiast w piekarniku – podduszamy na wolnym ogniu rabarbar z cukrem (½ kg rabarbaru i szklanka cukru + wanilia) na patelni lub w garnku aż puści sok, zagotowujemy, przelewamy do gorących słoików i wekujemy (pasteryzujemy).
- Jak zrobić lody waniliowe
- Bita śmietana - przepis
Jak zrobić
- Mieszam rabarbar z cukrem i miąższem z wanilii, odstawiam na ok. 15 minut.
- Naczynie żaroodporne smaruję masłem i przekładam do niego rabarbar.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 30 minut.
- Podaję bez dodatków lub z bitą śmietaną i/lub gałką lodów waniliowych.
Najprostszy sposób na najlepszy rabarbar pieczony. Dzięki!
W moim domu bardzo chętnie jemy biszkopt przekładany rabarbarem zagotowanym z budyniem śmietankowym(rozpuszczonym w wodzie).
Wyślę Ci wiadomość na skrzynkę, bo nie jestem zalogowana na forum oki
Hahaha, Dagi, o tym nie pomyślałam! Może dlatego, że sama nie przyswajam rabarbaru na surowo, ale faktycznie, przecież można go tak jeść :). Asiu, jeśli masz chwilę, wrzuć nam ten przepis na forum :). http://pozytywnakuchnia.pl/forum/desery/
Ja znam prostszy! Rabarbar maczany w cukrze! Problem jest tylko jeden – zawsze cos sie konczy pierwsze (albo rabarbar, albo cukier) i trzeba albo troche dosypac, albo dokroic. Po czym znowu zostajemy z kawalkiem rabarbaru w reku albo resztka cukru w miseczce… 🙂
ja znam pyszny przepis na ciasto z rabarbarem daktylami i truskawkami 🙂
Czerwony, surowy z cukrem jest pyszny.
kompocik rabarbarowy rulez 🙂
NIe próbowałam i jakoś nie mam ochoty na surowy rabarbar. Ale ten ze zdjęcia już bym zjadła. Chyba pora wybrać się na ryneczek
ja!
ja próbowałam – posypany cukrem jest dobry. ale podobno niezdrowy, wiec zaniechałam jedzenia 😉
Surowy jest prawie tak dobry jak surowy bakłażan 😉