fbpx
Czytasz właśnie
Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy

  • bez leżakowania i czekania
  • łatwy do zrobienia i pięknie pachnący
  • z powidłami lub dżemem/marmoladą/konfiturą
  • udekorowany polewą czekoladową
Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy przygotowuje się o wiele prościej niż ciasto leżakujące. Przepis na piernik z czekoladą, w przeciwieństwie do receptury na piernik staropolski, nie wymaga wielu wcześniejszych przygotowań. Można przyrządzić go jeden dzień przed Świętami lub rano, w Wigilię. Wrażenie, pod jakim będziecie, próbując go po raz pierwszy lub kolejny – gwarantowane. To z pewnością najlepszy piernik kakaowy! Zobaczcie jak zrobić go krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Jak wszystkie inne wypieki, również ten po upieczeniu będzie musiał wystygnąć. Stąd spora czasochłonność jego przygotowania, zwłaszcza jeśli zdecydujecie się na opcję z kremem. Doliczcie wtedy do całości przygotowań 2-3 godziny, które ciasto musi potem spędzić w lodówce.

Przepis na piernik czekoladowy

Polecam gorąco wersję z samą konfiturą, zarówno o kwaskowatym jak i głębokim i łagodnym smaku. Oba warianty doskonale uzupełnią aromat kakao i przypraw, które dodaje się do ciasta. Piernik z konfiturą nie musi tężeć, a polewa czekoladowa wystygnie w kilkadziesiąt minut.

Piernik czekoladowy - składniki
Piernik czekoladowy – składniki
Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy o cudownym aromacie, delikatny i bardzo miękki, nie wymagający leżakowania, przekładany konfiturą, polany fantastyczną polewą czekoladową.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 1 godzina
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: czekoladowy piernik, kakaowy piernik, piernik czekoladowy, piernik kakaowy, piernik z kakao
Liczba porcji: 1 forma o wymiarach ok. 20 x 32 cm
Kalorie: 363.45kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • 300 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wykorzystać jogurt naturalny)
  • 1⅔ szklanki mąki pszennej (typ 400-450; polecam zamienić na mąkę orkiszową typ 630, co znacznie obniży indeks glikemiczny wypieku)
  • szklanki kakao

Przyprawa piernikowa

  • 1 szczypta zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 szczypta zmielonego anyżu
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Do przełożenia

  • 325 g konfitury wiśniowej, figowej, mirabelkowej, truskawkowej, brzoskwiniowej lub morelowej Reflets de France* (1 słoik; jeśli ciasto będzie przekrawane na 2 placki, można wykorzystać mniej)
  • krem z 500 g mascarpone lub krem budyniowy z 500 ml mleka (opcjonalnie)

Polewa

  • 100 g masła (½ kostki)
  • 5 łyżek cukru pudru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, który można zmielić na puder w elektrycznym młynku lub blenderze)
  • 3 łyżki kakao
  • 40 ml rumu, koniaku lub brandy
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12-18% (można zastąpić gęstym jogurtem greckim lub gęstym mlekiem kokosowym z puszki)
  • 2 łyżki wody (gorąca)

Do dekoracji

  • 9-30 połówek orzechów włoskich lub pecan

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Przepis powstał we współpracy z marką Carrefour. Produkty z linii Reflets de France to starannie wybrane francuskie specjały: sery, ciastka, słodycze, słodkie przetwory, sosy, wędliny i konserwy.
Jeśli ciasto będzie złożone w 4 warstwy, polewę czekoladową można przygotować z połowy składników.
 
Piernik czekoladowy bezglutenowy – można przygotować, wykorzystując proszek do pieczenia bez glutenu i zamieniając mąkę pszenną na uniwersalną mąkę bezglutenową najlepszą.
Przydatne poradniki:
  1. Zakalec w cieście – jak go uniknąć
  2. Polewa czekoladowa – przepis
  3. Krem z mascarponekrem czekoladowykrem budyniowy – przepisy na kremy pasujące do piernika czekoladowego

Jak zrobić

Masa na ciasto

  • Masło roztapiam z cukrem, miodem i przyprawą do piernika w garnku. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
    Piernik czekoladowy - przepis - krok 1
  • Jajka ucieram na najwyższych obrotach miksera, wlewając cienką strużką roztopioną mieszankę masła, przypraw i cukru.
    Piernik czekoladowy - przepis - krok 2
  • W 3 partiach dosypuję mąkę i dolewam mleko, za każdym razem mieszając masę na najniższych obrotach miksera.
    Piernik czekoladowy - przepis - krok 3
  • Sodę i proszek do pieczenia mieszam z sokiem z cytryny i dodaję na koniec do miksowanego ciasta razem z kakao. Mieszam na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
    Piernik czekoladowy - przepis - krok 4
  • Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
    Piernik czekoladowy - przepis - krok 5
  • Pieczenie ciasta
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (góra + dół) na ok. 50 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Na 5 minut przed końcem można uchylić drzwiczki i sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, czy środek ciasta jest suchy. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
    Piernik czekoladowy - przepis - krok 6

Składanie ciasta

  • Ciasto studzę w formie na kratce, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.
    Piernik czekoladowy - przepis - krok 7
  • Wystudzony piernik wyjmuję z formy i przekrawam na 2-3 placki.
    Piernik czekoladowy - przepis - krok 8
  • Przekładam ciasto konfiturą oraz, opcjonalnie, kremem, nakładanym na każdą warstwę konfitury.Jeśli placki są cienkie, można dodatkowo przekroić każdy z nich w poprzek, na pół, a potem, w trakcie przekładania, ułożyć wielowarstwowe ciasto (moje ciasto wyszło 4-warstwowe, przełożone 3 warstwami konfitury).
    Piernik czekoladowy - przepis - krok 9

Polewa

  • Roztapiam masło z cukrem i kakao w rondelku (najlepiej w kąpieli wodnej), dokładnie mieszam.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 1
  • Rozpuszczam żelatynę w gorącej wodzie.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 2
  • Dodaję do rondelka, dolewam rum, mieszam, podgrzewam całość, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiam.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 3
  • Do delikatnie przestudzonej polewy dodaję śmietanę, po 1 łyżce, za każdym razem mocno mieszam do połączenia wszystkich składników.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 4

Dekorowanie

  • Polewą dekoruję ciasto i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia (ok. 30 minut ciasto bez kremu, ok. 2-3 godziny ciasto z kreme
    Piernik czekoladowy - przepis - krok 14

Wartości odżywcze

Serving: 90g (wersja z kremem z mascarpone, konfiturą i polewą czekoladową) | Kalorie: 363.45kcal (18%) | Carbohydrates: 36.54g (12%) | Białko: 4.17g (8%) | Fat: 22.92g (35%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 67.33mg (22%) | Sód: 184.88mg (8%) | Potas: 113mg (3%) | Fiber: 1.292g (5%) | Cukier: 25g (28%) | Witamina A: 701.5IU (14%) | Witamina C: 2.1mg (3%) | Wapń: 64.3mg (6%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Co za efekt!

Zobacz też
Tarta Tatin

Jak zrobić piernik ekspresowy

W wersji ekspresowej możecie wybrać polewę z czekolady i masła, ale jeśli chcecie uzyskać błyszczącą, przygotujcie tę z kakao i śmietany lub gęstego, tłustszego jogurtu, z dodatkiem żelatyny rozpuszczanej w gorącej wodzie. Będzie pięknie błyszczeć na powierzchni ciasta.

Piernik czekoladowy przepis

Aby go przygotować, wybierzcie te niżej słodzone konfitury, np. morelową lub mirabelkową. Są przygotowywane z bardzo słodkich i dojrzałych owoców, dzięki czemu wymagają dodatku mniejszej ilości cukru. Do masy piernikowej wykorzystajcie ksylitol i mąkę orkiszową, co znacznie obniży indeks glikemiczny wypieku.

Cudowny, głęboki smak i delikatne ciasto

Ten piernik czekoladowy podbije Wasze serca. Jest bardzo miękki i delikatny, pięknie pachnie i można kroić go i przekładać tak jak biszkopt, nawet nasączając odrobiną rumu czy pomarańczowego likieru. Ale i bez tego zachwyci Was jego korzenny aromat i smak, kiedy każdy kolejny kęs będzie rozpływał się w ustach :). Zobaczcie jak zrobić piernik czekoladowy najlepszy.

Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy

Mówię Wam, ale ciasto!

Piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy

Bardzo jestem ciekawa, jak udało się Wam to pyszne, świąteczne ciasto. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, czy przekładaliście je kremem, czy tylko konfiturą :).

8 komentarzy
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom