Bywają ciężkie, zwłaszcza gdy po ugotowaniu i wystudzeniu usmaży się je na patelni. Wynalazek dawnych czasów, kiedy w kuchni nie wolno było nic zmarnować. Pierogi z mięsem, które przygotowywało się, wkładając do farszu resztki z tego, co zostało z obiadu: mięso z kurczaka, kaczki, skrawki wołowiny czy wieprzowiny, bo można je zrobić praktycznie z dowolnym nadzieniem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na pierogi
- 3 szklanki mąki pszennej (najlepszy do pierogów jest typ 550, ale można wykorzystać też mąkę tortową typu 450; można też przygotować ciasto na pierogi bezglutenowe – link poniżej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wody (letnia lub wrząca)
Farsz mięsny
- 1 kg mięsa (surowe lub gotowane; zmielone; można przygotować farsz, wykorzystując jedno i drugie)
- 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
- 2 papryki czerwone (pokrojone w małą kostkę)
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka smalcu (czubata)
- sól, pieprz
- 1 papryczka chili (opcjonalnie; mała, drobno pokrojona)
- 1 łyżeczka suszonych ziół (opcjonalnie; np. rozmaryn, tymianek, estragon; można zastąpić imbirem lub czosnkiem, który warto dodać do zeszklenia przed papryką)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić ciasto na pierogi – podstawowe zasady i różne receptury, w tym bezglutenowe
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
Farsz mięsny
- Cebulę szklę na smalcu, na małym ogniu.
- Dodaję paprykę i podsmażam, następnie podduszam na małym ogniu do miękkości.
- Dodaję surowe mięso i podsmażam całość, aż mięso zmięknie.
- Dodaję ser żółty i mięso gotowane, mieszam.
- Dolewam śmietankę, doprawiam solą, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto
- Zagniatam wszystkie składniki w misce, wyrabiając przez 10 minut.
- Rozwałkowuję cienko ciasto i wykrawam krążki.
Lepienie pierogów
- Każdy krążek obracam spodem do góry tuż przed nakładaniem farszu, następnie nakładam farsz łyżeczką i składam krążek na pół.
- Omączonymi palcami sklejam pierożek. Odkładam na ściereczkę, przykrywam w celu zabezpieczenia przed wysychaniem.
Gotowanie
- Wrzucam pierogi do gotującej, osolonej wody i delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
- Gotuję pod przykryciem do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Odcedzam pierogi z mięsem na durszlaku i podaję, z odrobiną stopionego masła i, opcjonalnie, ziół, np. tymianku. Opcjonalnie można przelać pierogi zimną wodą, wystudzić i zamrozić lub zostawić na kolejny dzień, do odsmażenia na patelni.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady
W mojej kuchni zasada, żeby nie marnować jedzenia, obowiązuje od zawsze, chociaż uważam, że sukces tkwi w odpowiednim planowaniu zakupów i ilości przygotowywanych potraw, a dopiero potem w ewentualnym wykorzystywaniu tego, co, przez przypadek, zostało w nadmiarze :). Jeśli gotuję na zapas, to tylko to, co potem łatwo wykorzystam do przygotowania kolejnych posiłków: garnek fasoli lub soi, więcej ziemniaków czy ryżu…
Pierogi z mięsem można przygotować od zera, wykorzystując surowe mięso. Postawcie na wołowinę lub wieprzowinę, ale również z piersi kurczaka, indyka czy kaczki przygotujecie według poniższego przepisu pyszny farsz. Jeśli zostało Wam mięso z gotowania rosołu, obierzcie je z kości, zmielcie w maszynce i dołóżcie pod koniec duszenia wszystkich składników.
Poeksperymentujcie z ulubionymi dodatkami: można pominąć żółty ser i dodać fetę lub serek pleśniowy. W mniej tłustej wersji polecam chudy twarożek, a śmietankę możecie zastąpić jogurtem, jeśli bliżej Wam do lżejszych receptur. Wychodząc z założenia, że na co dzień jemy potrawy nietłuste i lekkie, raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odstępstwo od reguły, zrobić pierogi z mięsem i nawet usmażyć je następnego dnia, chociaż te gotowane mniej obciążą żołądek i nie nasiąkną niepotrzebnie dodatkowym tłuszczem. Pamiętajcie tylko, żeby w takiej formie nie jeść ich codziennie, bo nie tędy droga do zróżnicowanej i sprzyjającej zdrowiu, dobremu samopoczuciu i ładnej sylwetce diety droga :).