fbpx
Czytasz właśnie
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Bywają ciężkie, zwłaszcza gdy po ugotowaniu i wystudzeniu usmaży się je na patelni. Wynalazek dawnych czasów, kiedy w kuchni nie wolno było nic zmarnować. Pierogi z mięsem, które przygotowywało się, wkładając do farszu resztki z tego, co zostało z obiadu: mięso z kurczaka, kaczki, skrawki wołowiny czy wieprzowiny, bo można je zrobić praktycznie z dowolnym nadzieniem.

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Klasyczne pierogi z mięsem czyli potrawa, w której można wykorzystać do farszu mięso pozostałe np. z gotowania rosołu czy mięsnego wywaru albo to, co pozostało z obiadu lub po prostu przyrządzić z surowego, świeżego mięsa.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 45 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi z mięsem
Liczba porcji: 100 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepszy do pierogów jest typ 550, ale można wykorzystać też mąkę tortową typu 450; można też przygotować ciasto na pierogi bezglutenowe – link poniżej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody (letnia lub wrząca)

Farsz mięsny

  • 1 kg mięsa (surowe lub gotowane; zmielone; można przygotować farsz, wykorzystując jedno i drugie)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 2 papryki czerwone (pokrojone w małą kostkę)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżka smalcu (czubata)
  • sól, pieprz
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie; mała, drobno pokrojona)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (opcjonalnie; np. rozmaryn, tymianek, estragon; można zastąpić imbirem lub czosnkiem, który warto dodać do zeszklenia przed papryką)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić ciasto na pierogi – podstawowe zasady i różne receptury, w tym bezglutenowe
  2. Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

Farsz mięsny

  • Cebulę szklę na smalcu, na małym ogniu.
  • Dodaję paprykę i podsmażam, następnie podduszam na małym ogniu do miękkości.
  • Dodaję surowe mięso i podsmażam całość, aż mięso zmięknie.
  • Dodaję ser żółty i mięso gotowane, mieszam.
  • Dolewam śmietankę, doprawiam solą, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.

Ciasto

  • Zagniatam wszystkie składniki w misce, wyrabiając przez 10 minut.
  • Rozwałkowuję cienko ciasto i wykrawam krążki.

Lepienie pierogów

  • Każdy krążek obracam spodem do góry tuż przed nakładaniem farszu, następnie nakładam farsz łyżeczką i składam krążek na pół.
  • Omączonymi palcami sklejam pierożek. Odkładam na ściereczkę, przykrywam w celu zabezpieczenia przed wysychaniem.

Gotowanie

  • Wrzucam pierogi do gotującej, osolonej wody i delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
  • Gotuję pod przykryciem do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Odcedzam pierogi z mięsem na durszlaku i podaję, z odrobiną stopionego masła i, opcjonalnie, ziół, np. tymianku. Opcjonalnie można przelać pierogi zimną wodą, wystudzić i zamrozić lub zostawić na kolejny dzień, do odsmażenia na patelni.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady

W mojej kuchni zasada, żeby nie marnować jedzenia, obowiązuje od zawsze, chociaż uważam, że sukces tkwi w odpowiednim planowaniu zakupów i ilości przygotowywanych potraw, a dopiero potem w ewentualnym wykorzystywaniu tego, co, przez przypadek, zostało w nadmiarze :). Jeśli gotuję na zapas, to tylko to, co potem łatwo wykorzystam do przygotowania kolejnych posiłków: garnek fasoli lub soi, więcej ziemniaków czy ryżu…

Pierogi z mięsem można przygotować od zera, wykorzystując surowe mięso. Postawcie na wołowinę lub wieprzowinę, ale również z piersi kurczaka, indyka czy kaczki przygotujecie według poniższego przepisu pyszny farsz. Jeśli zostało Wam mięso z gotowania rosołu, obierzcie je z kości, zmielcie w maszynce i dołóżcie pod koniec duszenia wszystkich składników.

Poeksperymentujcie z ulubionymi dodatkami: można pominąć żółty ser i dodać fetę lub serek pleśniowy. W mniej tłustej wersji polecam chudy twarożek, a śmietankę możecie zastąpić jogurtem, jeśli bliżej Wam do lżejszych receptur. Wychodząc z założenia, że na co dzień jemy potrawy nietłuste i lekkie, raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odstępstwo od reguły, zrobić pierogi z mięsem i nawet usmażyć je następnego dnia, chociaż te gotowane mniej obciążą żołądek i nie nasiąkną niepotrzebnie dodatkowym tłuszczem. Pamiętajcie tylko, żeby w takiej formie nie jeść ich codziennie, bo nie tędy droga do zróżnicowanej i sprzyjającej zdrowiu, dobremu samopoczuciu i ładnej sylwetce diety droga :).

Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom