Pierogi ze słodką kapustą to potrawa, której nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować. Nawet o nich nie słyszałam, dopóki rok temu nie gościłam w radiowej audycji i koleżanka po fachu opowiadała o tradycyjnych daniach ze swojego domu. I niedawno moja mama oznajmiła, że miała w domu sporo kapusty, więc zrobiła z niej farsz na pierogi. Są pyszne, zarówno te ugotowane i zjedzone od razu jak i odsmażone na oleju. Pierogi z farszem z kapusty na co dzień oraz na Święta – polecam! Zobaczcie jak zrobić pierogi ze słodką kapustą krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 3,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza to mąka typ 550)
- 1 szklanka wody (ciepła)
- 1 jajko
- 3-4 łyżki oleju
- 2-3 szczypty soli (duże)
Farsz ze słodką kapustą
- 1 główka kapusty (ok. 2,5 kg; pokrojona na mniejsze części i ugotowana w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzona i dokładnie odciśnięta, a potem drobno posiekana)
- 2 cebule (duże; drobno posiekane)
- 2 łyżki oleju (można zastąpić masłem klarowanym)
- 1 łyżeczka kminku (mielony; opcjonalnie)
- sól, pieprz (lepiej mocno przyprawić)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
Zagniatanie ciasta
- Mąkę przesiewam do miski, robię zagłębienie w kopcu i dodaję pozostałe składniki. Mieszam, następnie zagniatam w sporej misce przez ok. 10 minut. Przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce.
Farsz
- Szklę cebulę na patelni na oleju lub maśle klarowanym.
- Dodaję kapustę i doprawiam solą, pieprzem i kminkiem. Duszę przez kilka minut na niewielkim ogniu. Odstawiam do przestudzenia.
Lepienie pierogów
- Ciasto wałkuję cienko na lekko omączonej stolnicy w częściach (to, z którego aktualnie nie korzystam, trzymam pod przykryciem). Wykrawam krążki za pomocą szklanki.
- Nakładam łyżeczką farsz na każdy krążek (od bardziej wilgotnej strony). Składam na pół i sklejam omączonymi palcami. Odkładam na lekko omączoną stolnicę i przykrywam ściereczką.
Gotowanie pierogów
- Gotuję pierogi partiami w lekko osolonej wodzie. Wrzucam na wrzątek, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna. Przykrywam i czekam aż wypłyną. Odcedzam na durszlaku.
Wartości odżywcze
Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad
Koleżanką, która opowiadała o tym, jak tę potrawę robiła jej mama, była Trawka Cytrynowa. U niej w domu tradycyjne danie świąteczne, ale może z powodzeniem pojawiać się na stole przez cały rok. Moja mama przygotowała je z elastycznego ciasta na pierogi na bazie mąki, wody, oleju i jajka. Do środka włożyła farsz z kapusty poszatkowanej, a następnie uduszonej na oleju z cebulą i przyprawami. Jeśli lubicie mocny smak, sypnijcie pieprzu i kminku od serca :).
Można podać je ugotowane, z dodatkiem masła i świeżych ziół lub śmietanki czy naturalnego jogurtu. Nadają się do mrożenia lub przechowywania przez kilka dni w lodówce. A potem wystarczy sobie odsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Albo odgrzać na parze. Jak wolicie :).
Przyznam, że mają bardzo ciekawy smak i na pewno chętnie skosztuję ich ponownie!
Bardzo smakowały mi po odsmażeniu na oleju, a mięta świetnie skomponowała się z kminkiem i jogurtem, w którym maczałam kawałki pierożków.
Bardzo jestem ciekawa, czy u Was w domach jest znana taka potrawa. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy pierogi ze słodką kapustą przypadły Wam do gustu!
Oczywiście, pierogi ze slodka kapusta były w moim domu (tradycje kulinarne małopolskie oraz kresowe), podawane, nie na Wigiie – te z kiszona i z grzybami, ale wlasnie w ciągu roku jako danie obiadowe. Tak samo przyrzadzona kapuste można wykorzystać do potrawy prostszej i mniej pracochłonnej, mianowicie lazanek z kapusta. Ugotowane lazanki mieszamy z kapusta, wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy klarowanym masłem, żeby potrawa nie wyschla i zapiekamy.
O tak, łazanki też są doskonałe :).
Chętnie przygotowałabym te pierożki, ale niestety nie mogę znaleźć przepisu 🙁