Jednym z najprostszych do przygotowania i uwielbianym przez dzieci deserem jest wafel, przekładany masą z kajmaku zmiksowanego z masłem, znany w niektórych domach jako pischinger. Chrupiące wafle smaruje się nią dokładnie i układa jeden na drugim, a potem… od razu można podawać, chociaż moja mama zawsze lubiła odstawić wafle z masą, żeby delikatnie nią przesiąkły i zmiękły.
Zobacz też: Więcej pomysłów na ciasto bez pieczenia
Najtrudniejszym, wymagającym wyjątkowo silnej woli etapem przygotowania było powstrzymywanie się od zjadania masy kajmakowej – najpierw tej wyjmowanej z puszki, a potem zmiksowanej z masłem. Choć sama nie przepadam za intensywnie słodkimi składnikami, nie umiem przejść obojętnie obok otwartej puszki z kajmakiem. Dlatego zawsze gotuję go więcej – na zapas :).
Wafel pischinger może być przygotowany na wiele sposobów, łącznie z gotowaniem kajmaku od podstaw, ze słodzonego mleka lub przygotowaniem go na mleku słodzonym w puszce albo z gotowej, puszkowanej masy krówkowej. Po utarciu z masłem, można dodać też do całości odrobiny mielonych orzechów, kawy lub migdałów, dzięki czemu wafel uzyska dodatkowy smak i aromat.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 opakowanie wafli (6 płatów ok. 40×40 cm)
- 550 g kajmaku (około; przygotowany samodzielnie lub gotowy, w puszce)
- 200 g masła (1 kostka; wyjęte z lodówki 1 godzinę przed przygotowaniem wafla)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kajmak
Jak zrobić
- Masło ucieram na puszysty krem za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
- Dodaję kajmak i ucieram z masłem na jednolitą masę.
- Każdy płat smaruję niezbyt grubo masą i przykrywam kolejnym płatem wafla.
- Odstawiam wafel pischinger na ok. 15-30 minut, dzięki czemu delikatnie zmięknie i będzie się wygodniej kroić.
- Kroję w trójkąty, kwadraty lub równoległoboki.
Smaczne 🙂 🙂
po to jest masło, można dawać warstwę dżemu porzeczkowego, raz taką, raz taką
ty łasuchu!
Kasia to margaryna, a nie masło. Niemniej warzyć się nie powinna, chyba że jest za twarda.
muszę wypróbować ale nie wiem dlaczego jak mieszam masło z kajmakiem to mi się waży ?używałam” KASI”
Robiłam niedawno taki kajmak z mleka, cukru i masła do banoffee :).
zróbcie sobie wafla z mleka i cukru jest bardzo dobry:)
oto proporcje
2 szklanki cukru
4 szklanki mleka
gotować to aż zgęstnieje i pilnować żeby nie wykipiało i się nie przypaliło
życzę powodzenia i smacznego:)
Ja sama robię masę kajmakową 🙂 trwa to dłużej, ale mi smakuje o wiele bardziej 🙂
Wersję wafla w filmiku polecam pracusiom 😉
Faktycznie deserek smaczny i prosty w przygotowaniu – ale moja Wafle z Pianką są równie pyszne :)))) Warto ich spróbować 🙂
[..YouTube..] Faktycznie deserek smaczny i prosty w przygotowaniu – ale moja Wafle z Pianką są równie pyszne :)))) Warto ich spróbować 🙂
mniam.. takie proste a takie smaczne!
[..YouTube..] mniam.. takie proste a takie smaczne!
a u nas w domu obowiązuje wafel czekoladowy, który jest absolutnie najpyszniejszy na świecie!!!! 🙂 i nie jednokrotnie na wafla mówi się też piszinger 🙂
[..YouTube..] a u nas w domu obowiązuje wafel czekoladowy, który jest absolutnie najpyszniejszy na świecie!!!! 🙂 i nie jednokrotnie na wafla mówi się też piszinger 🙂
Robię DOKŁADNIE tak samo!!! Jest przepyszna! Zgadzam się. Robiłam akurat wczoraj 🙂
[..YouTube..] Robię DOKŁADNIE tak samo!!! Jest przepyszna! Zgadzam się. Robiłam akurat wczoraj 🙂
ja robiłam takie z masą z domowej nutelli, też wyszły bardzo dobre, kajmak jest dla mnie za słodki i chyba nie dałabym rady zjeść dużo takich wafli;)
[..YouTube..] ja robiłam takie z masą z domowej nutelli, też wyszły bardzo dobre, kajmak jest dla mnie za słodki i chyba nie dałabym rady zjeść dużo takich wafli;)
Moje ulubione wafle! Jak jest jakaś impreza rodzinna, czy też święta, to zawsze muszą być wafle z masą kajmakową 🙂
[..YouTube..] Moje ulubione wafle! Jak jest jakaś impreza rodzinna, czy też święta, to zawsze muszą być wafle z masą kajmakową 🙂
Musze przywiesc sobie z Polski wafle. Moja babcia robila takie wafle przekladana rozowa masa o smaku truskawkowym… choc zajadalem sie nimi cale dziecinstwo to nie umiem powiedziec jak taka mase przygotowac.
Pozdrawiam Dorote !
[..YouTube..] Musze przywiesc sobie z Polski wafle. Moja babcia robila takie wafle przekladana rozowa masa o smaku truskawkowym… choc zajadalem sie nimi cale dziecinstwo to nie umiem powiedziec jak taka mase przygotowac.
Pozdrawiam Dorote !
No masz, a ja chcę zacząć się odchudzać. Chyba na jakiś czas będę musiał odsubskrybować wszystkie kanały kulinarne 😀
[..YouTube..] No masz, a ja chcę zacząć się odchudzać. Chyba na jakiś czas będę musiał odsubskrybować wszystkie kanały kulinarne 😀
Piszinger to z krakowskiej gwary chyba – andruty przekładane masą 🙂
[..YouTube..] Piszinger to z krakowskiej gwary chyba – andruty przekładane masą 🙂
ja też z dzieciństwa 😉 znam taką wersję 🙂
[..YouTube..] ja też z dzieciństwa 😉 znam taką wersję 🙂
O, nie znałam tej nazwy. To z niemieckiego chyba musi być? 🙂
[..YouTube..] O, nie znałam tej nazwy. To z niemieckiego chyba musi być? 🙂
Piszinger! U mnie w domu to funkcjonuje pod taką nazwą. Mój Dziadek to robił. Często przekładał zwykłą marmoladą albo konfiturą śliwkową. Muszę spróbować dodać masło do masy kajmakowej, tak jeszcze nie robiłam 🙂
Pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] Piszinger! U mnie w domu to funkcjonuje pod taką nazwą. Mój Dziadek to robił. Często przekładał zwykłą marmoladą albo konfiturą śliwkową. Muszę spróbować dodać masło do masy kajmakowej, tak jeszcze nie robiłam 🙂
Pozdrawiam 🙂
ja kiedyś robiłam z kremem nutello-podobnym ;P i wyszły takie wafelki jak w sklepie, przynajmniej podobne 🙂
[..YouTube..] ja kiedyś robiłam z kremem nutello-podobnym ;P i wyszły takie wafelki jak w sklepie, przynajmniej podobne 🙂
My robimy wafle z potrójną masą. Najpyszniejsze na świecie!!!
I. – kostka masła, cukier, kakao, żółtko – zmiksować
II. – kostka masła, cukier, żółtko – zmiksować
III. – powidła śliwkowe lub inny kwaśny dżem
Przekładam kolejno wafle, składam w całość i można jeść. Wypróbuj konieczne, bo są okrutnie pyszne!!!
[..YouTube..] My robimy wafle z potrójną masą. Najpyszniejsze na świecie!!!
I. – kostka masła, cukier, kakao, żółtko – zmiksować
II. – kostka masła, cukier, żółtko – zmiksować
III. – powidła śliwkowe lub inny kwaśny dżem
Przekładam kolejno wafle, składam w całość i można jeść. Wypróbuj konieczne, bo są okrutnie pyszne!!!
My najczęściej robimy taki wafel z masą kakową, choć szczerze ten przepis wydaje się dużo ciekawszy, a z kremem z karpatki po prostu powalający:). Osobiście najbardziej lubię jak całość jest dobrze schłodzona w lodówce, nigdy nie miałem problemu żeby za bardzo zmiękł. Przechowuję go zawiniętego w folię spożywczą, nigdy jednak nie przetrwał dłużej niż 2 dni:)
[..YouTube..] My najczęściej robimy taki wafel z masą kakową, choć szczerze ten przepis wydaje się dużo ciekawszy, a z kremem z karpatki po prostu powalający:). Osobiście najbardziej lubię jak całość jest dobrze schłodzona w lodówce, nigdy nie miałem problemu żeby za bardzo zmiękł. Przechowuję go zawiniętego w folię spożywczą, nigdy jednak nie przetrwał dłużej niż 2 dni:)
W sumie mogłaby być, bez dodatkowej obróbki :). Wtedy też obowiązuje zasada kupienia podwójnej ilości :))).
[..YouTube..] W sumie mogłaby być, bez dodatkowej obróbki :). Wtedy też obowiązuje zasada kupienia podwójnej ilości :))).
„Trzeba powstrzymywać sie by nie zjeść połowy masy”
So true 😀
A może być sama nutella czy też trzeba ja jakoś „obrabiać”?
[..YouTube..] „Trzeba powstrzymywać sie by nie zjeść połowy masy”
So true 😀
A może być sama nutella czy też trzeba ja jakoś „obrabiać”?
A to ja z kolei takich z kremem do karpatki nigdy nie próbowałam, ależ to musi być smaczne! 🙂
[..YouTube..] A to ja z kolei takich z kremem do karpatki nigdy nie próbowałam, ależ to musi być smaczne! 🙂
Takiego nadzienia nie jadłam nigdy muszę się przyznać:P Ale uwielbiam wafle przekładane masą karpatkową – pycha:) I bardzo lubię jak poleżą tak z godzinkę, dwie, wtedy są mięciutkie i się rozpływają w ustach.
Pozdrawiam cieplutko!
[..YouTube..] Takiego nadzienia nie jadłam nigdy muszę się przyznać:P Ale uwielbiam wafle przekładane masą karpatkową – pycha:) I bardzo lubię jak poleżą tak z godzinkę, dwie, wtedy są mięciutkie i się rozpływają w ustach.
Pozdrawiam cieplutko!
Nie da rady ;).
[..YouTube..] Nie da rady ;).
Niestety ten problem nie jest mi znany, bo wafle znikają dość szybko po zjedzeniu ;). Może lepiej nie dawać go do lodówki tylko zostawić na talerzu i przykryć ściereczką? I tak trochę nasiąknie masą, ale może odrobinę obeschnie na „świeżym” powietrzu…
[..YouTube..] Niestety ten problem nie jest mi znany, bo wafle znikają dość szybko po zjedzeniu ;). Może lepiej nie dawać go do lodówki tylko zostawić na talerzu i przykryć ściereczką? I tak trochę nasiąknie masą, ale może odrobinę obeschnie na „świeżym” powietrzu…
Mniam 🙂 i jak tu się położyć spokojnie spać ? :))
[..YouTube..] Mniam 🙂 i jak tu się położyć spokojnie spać ? :))
A właśnie, co prawda napisałem już komentarz, ale przypomniało mi się coś.
Dorotko, wiesz może co zrobić, by tak wafel nie zmiękł po jakimś czasie?
Zdarza się, że nie zjemy wszystkiego od razu i idzie do lodówki, gdzie
czeka do wieczora, lub następnego dnia, ale wtedy już jest strasznie
miękkie wszystko. :/
[..YouTube..] A właśnie, co prawda napisałem już komentarz, ale przypomniało mi się coś. Dorotko, wiesz może co zrobić, by tak wafel nie zmiękł po jakimś czasie? Zdarza się, że nie zjemy wszystkiego od razu i idzie do lodówki, gdzie czeka do wieczora, lub następnego dnia, ale wtedy już jest strasznie miękkie wszystko. :/
Ja lubię też z dżemem oraz czekoladą gorzką, albo deserową. 0:32 – pokazujesz serducho. 😉
[..YouTube..] Ja lubię też z dżemem oraz czekoladą gorzką, albo deserową. 0:32 – pokazujesz serducho. 😉