fbpx
Czytasz właśnie
Pizza z kurczakiem i papryką

Pizza z kurczakiem i papryką

Pizza z kurczakiem i zieloną papryką

Moja ulubiona pizza z czasów dzieciństwa, kiedy razem z moim młodszym bratem jeździliśmy czasem do miasta, żeby zjeść ją w jednej z niewielu wówczas w mieście sieciowych restauracji. Ciekawe to były czasy, kiedy mama puszczała dzieci na kilkugodzinną wyprawę poza dom, bez telefonów komórkowych, z kluczami od domu zawieszonymi na sznureczkach, na szyjach. Pizza z kurczakiem i papryką, w karcie znana jako pizza farmerska, była w tamtych czasach naszym każdorazowym wyborem, stałym punktem programu i przepadaliśmy za nią do tego stopnia, że pewnego razu „udało nam się” zjeść ją niechcący w Wielki Piątek.

Zobacz też: Więcej pomysłów na przepisy z działu „Kuchnia włoska

W dorosłym życiu na pizzy bywam o wiele rzadziej i jeśli się na nią skuszę, jest to najczęściej wyjątkowa okazja, np. wakacje czy ferie we Włoszech, gdzie zostanie mi podana na cienkim, dobrze wypieczonym, chrupiącym cieście, bez majonezu, sosu czosnkowego czy keczupu. W domu lubię od czasu do czasu zrobić włoską ucztę dla znajomych i upiec kilka wersji pizzy z różnymi dodatkami. I choć dziś sama preferuję smaki bezmięsne, pizza z kurczakiem i papryką wciąż gości na moim stole i niezmiennie cieszy się powodzeniem wśród mojej rodziny i przyjaciół. Podaję ją z pomidorową pulpą lub sosem pomidorowym ugotowanym z dodatkiem czosnku, posypuję zeszkloną cebulą, usmażonym w kawałkach kurczakiem i surową, pokrojoną w cienkie paski papryką. Jeszcze odrobina mozzarelli, 10-15 minut pieczenia i moja ulubiona pizza z dzieciństwa będzie gotowa.

Pizza z kurczakiem i papryką

Pizza z kurczakiem i papryką

Pizza z kurczakiem i papryką na cienkim cieście, z dodatkiem sosu pomidorowego i mozzarellą.
5 z 5 ocen
Przygotowanie: 2 godziny 30 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 2 godziny 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pizza z kurczakiem i papryką
Liczba porcji: 4 pizze o średnicy ok. 30 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 kg mąki (przesiana przez sitko)
  • 50 g drożdży (świeże)
  • szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soli

Dodatki

  • 500 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę)
  • 1 kg pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane; świeże pomidory można zastąpić ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoika)
  • 2 cebule (duże; pokrojone drobno lub w półksiężyce)
  • 2-4 zielone papryki (pokrojone w cienkie, długie paski)
  • 4 kulki sera mozzarella (porwany na nieduże kawałki)
  • oliwa z oliwek
  • papryka w proszku lub chili
  • sól, pieprz
  • masło klarowane (opcjonalnie)
  • świeża bazylia (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
  2. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
  3. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
 

Jak zrobić

  • Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką lub chili, polewamy niewielką ilością oliwy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
  • Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*
  • Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc).
  • Na patelni szklimy cebulę na oliwie lub maśle klarowanym, a zeszkloną przekładamy na talerzyk lub do miseczki.
  • Na tym samym tłuszczu smażymy szybko kurczaka (mięso nie powinno się mocno zrumienić – będzie jeszcze pieczone w piekarniku).
  • Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
  • Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić.
  • Na każdą pizzę nakładamy mozzarellę, cebulę, kurczaka i paprykę i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
  • Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy.
  • Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.
  • Pizzę pieczoną na blaszce dobrze jest po upieczeniu położyć na chwilę na ruszcie, żeby do spodu miało dostęp powietrze, które go delikatnie podsuszy.
  • Podajemy gorącą pizzę, opcjonalnie udekorowaną listkami świeżej bazylii. Można wzbogacić jej smak szczyptą soli oraz skropić dodatkową oliwą z oliwek.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pizza z kurczakiem i papryką
Pizza z kurczakiem i papryką
8 komentarzy
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom