Pizza z pieczarkami jest jedną z prostszych pizz i nie wymaga zakupu rzadko spotykanych, skomplikowanych składników. Wystarczą 4 pieczarki i cebula oraz mozzarella i mamy skompletowany cały wierzch. Do tego sos pomidorowy pachnący ziołami i cienkie ciasto, pizza z pieczarkami gotowa.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na dania kuchni włoskiej
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki (przesiana)
- 50 g drożdży
- 4 łyżki mleka (lekko podgrzane)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos do pizzy
- ½ szklanki wody
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 1 Puszka przecieru pomidorowego (mała)
- 1 szklanka wody
- tymianek, bazylia, oregano (po ½ łyżeczki lub gotowa mieszanka ziół do pizzy)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Dodatki
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 4 pieczarki (duże; pokrojone na plasterki)
- 2 Kulki sera mozzarella (drobno porwane)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Pizza idealna - poradnik dla początkujących
- Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Jak zrobić
- Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto.
- W trakcie wyrabiania dodajemy sól, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy aż ciasto będzie odrywać się od ręki.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).
- Jedną cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pieczarki. Doprawiamy, podsmażamy aż odparuje z nich woda i się zrumienią.
- Drugą cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy przecier pomidorowy i wodę, mieszamy. Doprawiamy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.
- Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce).
- Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dodatkami. Pieczemy przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem.
Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy z pieczarkami. Podzielcie się pomysłami w komentarzach :).
Najlepsza pizza z pieczarkami na świecie!
Podobają mi się zdjęcia i wykonanie tego artykułu. Przepis na pizze klasyczny i pyszny. Pozdrawiam
Co to za sos do pizzy? Polecam dobrej jakości pomidory z puszki, wygotować 30-45 minut.
To bardzo smaczny sos do pizzy, ale teraz robię go już inaczej, bo zamiast koncentratu i wody używam soku pomidorowego 100% :). Gotowanie pomidorów z puszki 30-45 minut nie jest potrzebne, bo one już raz były gotowane, jak je w tej puszce zamykano :). Wystarczy podgrzać i doprawić do smaku :D.
Witam:) Co do pieczenia w termoobiegu jak dla mnie jest to zły pomysł,ponieważ ciasto robi się suche 🙂 Najlepiej włączyć górę i dół.Spróbujcie tego sposoby i zauważycie różnicę i przegotujcie wodę,zostawcie aby trochę ostygła(wtedy ciasto jest wilgotniejsze) Pozdrawiam!
Witaj, przyznaję, że pół roku temu przypadkiem szukałam na youtube przepisu na pizzę i znalazłam filmik z przepisem pozytywnej kuchni. Zaświadczam wszem i wobec, iż pizza ta jest świetna, a wiem co mówią, bo robię ją bardzo często i zawsze się udaje. Czasem z połowy ciasta robię pyszne bułeczki ( zawijane po mojemu czyli jak się uda:)) z sosem takim jak tutaj , ale jeszcze z odrobiną (pokrojonej w kosteczkę) papryki świeżej i posypane odrobiną żółtego sera. Pizza pyszniutka a bułeczki mięciutkie następnego dnia jakby były świeżo pieczone (to zasługa wyjątkowo dobrego ciasta), a wszystko bardzo smakuje całej mojej rodzinie . Teraz i tutaj mam ochotę bardzo serdecznie podziękować autorce za wspaniały przepis i życzyć jeszcze wielu sukcesów kulinarnych. Pozdrawiam bardzo serdecznie z Poznania
Na ile zostawiamy drożdże do wyrośnięcia?
Musze wypróbowac…
Pizza wygląda smakowicie, wypróbuje na pewno twój przepis. Może moja kuchenna specjalność zyska dzięki Twoim wskazówką:)
pozdrawiam jeszcze wszystkich młodych co lubią czasem coś upichcić 😉 sama mam 12 lat i życzę powodzenia w kuchni
fajny przepis dzisiaj robię taką pizze tylko nie z samymi pieczarkami , lecz też z szynką , lub salami .
zaraz zabiorę się do pracy tylko wcześniej przygotuję sobie sos . z tego ciasta zrobię chyba z 3 pizze średniej wielkości . ( jedna będzie cała dla mnie a 2 dla rodziny) pewnie będzie pyszna! trzymajcie kciuki 😉
Dziękuję za przepis. Dzisiaj pierwszy raz w życiu robiłem coś trudniejszego niż chińska zupka albo pizza z marketu. Była masa zabawy z drożdżami i sosem, pół kuchni do mycia, ale wyszło. Jedyne do czego mógłbym mieć zastrzeżenie to brak dokładnych ilości co kiedy dodać, np. przy rozrabianiu drożdży ilość wody, albo potem do sosu itp.
Dzięki za wypróbowanie przepisu i cieszę się, że się udało. Pierwsze koty za płoty, następnym razem można już będzie zaszaleć w kuchni :). W kwestii składników – przecież są podane na liście: 4 łyżki mleka do drożdży i 1 szklanka wody do sosu :).
Pani Dorotko muszę się pochwalić , że zrobiłam dziś wg pani przepisu ciasto i sos i to była pierwsza w życiu pizza która mi się udała:) Wcześniej gdy robiłam to zawsze było cos nie tak, albo środek niedpieczony albo urosła mi tak bardzo ,że wyglądała jak jakaś buła. Lecz dzisiejsza wygladała i smakowała jak w pizzeri, moja rodzinka bardzo ją chwaliła:) Z całego serca dziękuję za przepis.
Ja dziękuję za wypróbowanie i podzielenie się wrażeniami :).
Drożdże rozrabiam raz w mleku, a raz w wodzie. Czasami dodaje do ciasta jajko, a czasami nie dodaje. Widzę niewielką różnicę, staram się jednak nie modyfikować tradycyjnych przepisów.
Pizza pychota ! Ciasto idealne, wyszło mi dokładnie takie jak kiedyś jadłam na Sycylii ! Najlepszy przepis 🙂
Przepis rewelacja !!! Ciasto jest doskonale:) Zrobiłam zgodnie z przepisem i jest idealne !!
ja często dodaje do pizzy kukurydzę i wędlinę, czasami kurczaka.
Hm…… mówiąc szczerze dobre…. chociaż ciasto (z przepisu) wyszło za twarde , oliwa stała sie jakaś taka…… ok nie ważne
heh, wyglada na to, ze chyba jestem jedyna osoba na swiecie, ktora do ciasta dodaje żółtka jajek 🙂
jutro bede wlasnie robil pizze, pomyslalem ze poeksperymentuje. z jajek nie zrezygnuje ale plan mam taki, by na dno piekarnika postawic talerzyk i nalac do niego wody, tak by pizza piekla sie wilgotnym, goracym powietrzu. zobaczymy co to da 🙂
Też kiedyś dodawałam jajka do ciasta, ale potem poznałam nieco bardziej tradycyjną recepturę :). Nie wiem jak taką parę zniesie ciasto, w którego skład wchodzi jajko :). Jak się wstawia talerzyk z wodą do piekarnika, w którym piecze się chleb, to skórka łatwiej się rumieni i jest chrupiąca – jak już poeksperymentujesz, daj znać co z tego wyszło :).
hej
no i zrobilem 🙂 para chyba nic nie dala 🙁 nie zauwazylem roznicy.
p.s. powiadomienia o odpowiedzi u Ciebie na blogu nie dzialaja. zaznaczylem by przychodzilo, ale nie przyszlo (choc teraz mysle ze moze automatycznie wpadlu do spamu)
Zerknij czy powiadomienie jest w spamie. Jeśli w ogóle go nie ma, będę musiała pogrzebać w kodzie :).
teraz powiadomienie o 'zerknij…’ doszło 🙂
Ten Twój tasak mnie przeraża Dorota :D:D:D:D
A ja z kolei nie potrafię operować małymi nożami 😉