Jako dziecko miałam słabość do placków ziemniaczanych i do dziś lubię spałaszować kilka sztuk zanurzonych w jogurcie lub kwaśnej śmietanie. Od kilku lat robię też placki cukiniowe, które można smażyć podobnie jak klasyczne z ziemniaków, za to smakują trochę inaczej, zwłaszcza że mieszam je z tartą marchewką. Ścieram grubo w robocie i chyba nie odważyłabym się ucierać cienko, bo uważam, że łatwo o cukiniową ciapkę. A może nie mam racji?
Zobacz też: Więcej przepisów na cukinię
Placki cukiniowe to pyszny letni obiad, a dzięki krótkiemu smażeniu nie trzeba stać długo przy garnkach. Koniecznie choć raz trzeba je przygotować, kiedy cukinia jest w pełni swojego sezonu! To także świetna potrawa na wczesną jesień, zwłaszcza że marchewkę można zastąpić dynią lub batatem :). Już nie mogę się doczekać ich przyrządzenia w takiej wersji!
Nie smażyłam ich w głębokim tłuszczu, ale nie da się też sprawić, że placki cukiniowe tak ładnie się zrumienią na jego minimalnej ilości. Trzeba nalać cienką warstwę na dno patelni o nieprzywierającej powłoce.
Polecam za to odcisnąć nadmiar tłuszczu po ich usmażeniu, np. papierową serwetką lub ręcznikiem.
Placki cukiniowe na obiad lub kolację
Cukiniowe placki uwielbiam na obiad, choć i na kolację świetnie się nadadzą. Z jogurtem lubię je najbardziej – placki gorące, a jogurcik schłodzony w lodówce. Nie próbowałam, jak będą smakować z sosem, ale może pomidorowy z cebulą i czosnkiem oraz ziołami pasowałby do nich idealnie?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g cukinii (umyta, ze skórką)
- 150 g marchewki (obrana)
- 100 g ziemniaków (obrane)
- 1 cebula (duża)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
- ¾ szklanki mąki (pszenna (najzdrowiej orkiszowa) lub gryczana)
- 2 jajka
- ½-1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala lub innych przypraw korzennych (imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra) (opcjonalnie)
- olej do smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ziemniaki, cukinię, marchewkę i cebulę ucieram na tarce o grubych lub cienkich oczkach.
- Jajka rozbijam do miski ze startymi warzywami, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę i przyprawy i mieszam za pomocą łyżki lub miksera. Wyjdzie dość gęste ciasto i z pozoru trudne do połączenia ciasto. Odstawiam je na 10-15 minut do lodówki (warzywa puszczą trochę wody).
- Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
- Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, jak udadzą się Wasze placki cukiniowe. Dajcie znać, które lepsze – te, czy klasyczne ziemniaczane? 🙂