fbpx
Czytasz właśnie
Placki z cukinii w cieście

Placki z cukinii w cieście

Placki z cukinii w cieście

Kiedy już jako małe dziecko nie przepadałam za daniami mięsnymi, moja mama głowiła się, czym skusić mnie do zjedzenia obiadu. Na porządku dziennym było zagadywanie, opowiadanie historyjek, pokazywanie ilustracji w książkach, czytanie i różne inne sposoby na odwracanie uwagi od tego, co znajdowało się na talerzu, a powinno wylądować w mojej dziecięcej buzi. Placki z cukinii w cieście były jednym z dań, do którego, na szczęście, nie trzeba mnie było namawiać. Do dziś chętnie przygotowuję je sobie, kiedy latem chcę zjeść coś szybko na obiad.

Zobacz też: Przepis na placki cukiniowe z ziemniakami

Istniało na szczęście kilka dań, które zawsze lubiłam i udawało się mnie z ich pomocą ściągać z podwórka na obiad, a potem nakarmić do syta, żebym znów mogła biegać i skakać po drzewach. Chociaż jako dziecko byłam okropnym niejadkiem, nigdy nie pogardziłam pierogami ruskimi albo plackami z cukinii, które moja mama smażyła w cieście przygotowanym na mleku lub śmietanie. Do dziś potrafię sama zjeść zestaw placków usmażonych z całej cukinii, które wcześniej osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, dzięki czemu stają się mniej kaloryczne.

Zobacz też
Murzynek

Placki z cukinii w cieście można podać jako dodatek, np. do grillowanego mięsa lub kotletów albo zaserwować jako bezmięsne, główne danie.

Placuszki z cukinii

Placki z cukinii w cieście

Wegetariańskie placki z cukinii w cieście czyli smażone placki z cukinii w cieście ze śmietany lub jogurtu naturalnego. Szybkie i proste do przygotowania placki z cukinii.
4.50 z 4 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki z cukinii w cieście
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 526kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 cukinie (średnie; umyte i pokrojone na plasterki o grubości ok. 0,5 cm)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka do placków z cukinii to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.

Jak zrobić

  • Umytą cukinię kroimy na plasterki o grubości ok 0,5 cm.
  • Jajko, śmietanę, sól i pieprz rozkłócamy widelcem w miseczce.
  • Do rozkłóconego jajka dodajemy mąkę i mieszamy całość na ciasto o konsystencji gęstszej niż w przypadku ciasta naleśnikowego.
  • Obtaczamy plasterki cukinii w cieście i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju.
  • Usmażone placuszki odciskamy na ręczniku papierowym lub serwetce z nadmiaru oleju i podajemy.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 526kcal (26%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 53g (82%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 75mg (25%) | Sód: 91mg (4%) | Potas: 695mg (20%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 610IU (12%) | Witamina C: 44.7mg (54%) | Wapń: 63mg (6%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
42 komentarze
  • oh boże bożenko, jakie to wszystko ładne i śliczne i w HD, co do mikrofonu to banalnie można to obejsc nagrywając mikrofonem (najlepiej pod USB najlepsza jakość) osobno w jakims programie, a potem skladając to w całość. Proces jest banalny zajmie moze dodatkowe 10 minut. Jeśli chcesz podnieść jakość swoich filmów to bardzo polecam.

  • ja zawsze „paćkam” cukinię w mące, jajku i bułce tartej – więc robię tradycyjna panierkę i pyszne;) (oczywiście nie pomijając soli i pieprzu )

  • Szkoda tylko ze (idac za najzdrowszym tredem),nigdzie nie podane sa przyblizone wartosci kaloryczne kazdej z potraw. Czyli ze moze i smaczne sa te wszystkie dania,ale czy wyjda Nam na zdrowie? Pytanie. A przeciez warto wiedziec ile spozywa sie kalorii.

    • Niestety nie jestem dietetykiem, żeby dokładnie określać ile co ma kalorii, ale jest w Internecie tyle bezpłatnych tabel, że w razie potrzeby można to sobie w przybliżeniu policzyć :).

  • Doroto, czy smażysz te placki na patelni grillowej dlatego, że tak jest lepiej, czy też dlatego, że akurat tę miałaś pod ręką? Moim skromnym zdaniem plackom wszelakim lepiej służą gładkopowierzchniowe patelnie.

  • Oczywiście :). Można też użyć mleka, tylko wtedy będzie trzeba dodać nieco więcej mąki, żeby uzyskać odpowiednią gęstość.

  • @pepsysxd Raczej jaroszką, bo uwielbiam i często jem ryby :). @kucibaba2 dokładnie, ja czasem gotuję, żeby mąż zjadł, chociaż on akurat też nie musi mieć codziennie mięsa na talerzu ;). I oczywiście przepisy na mięso muszą się pojawiać, bo na takie czekają Widzowie :).

  • [..YouTube..] @pepsysxd Raczej jaroszką, bo uwielbiam i często jem ryby :). @kucibaba2 dokładnie, ja czasem gotuję, żeby mąż zjadł, chociaż on akurat też nie musi mieć codziennie mięsa na talerzu ;). I oczywiście przepisy na mięso muszą się pojawiać, bo na takie czekają Widzowie :).

  • To masz tak samo jak ja, mięso może dla mnie nie istnieć, owszem jem ale to dlatego, że nie chce mi sie robic dwóch osobnych wersji obiadów, a mój mąż mięso musi mieć. Nawet przez 5 lat nie jadłam mięsa w ogóle, ale to się z czasem zmieniło z braku czasu i wygody.

  • jesteś wegetarianką?
    mniam, pycha 😀 ja uwielbiam leczo z cukinią (bez cukini dla mnie taka potrawa nie istnieje :D) i też sukinię grillowaną, lekko osoloną lub posypaną vegetą. pyszota… ach smaki lata! 🙂

  • [..YouTube..] To masz tak samo jak ja, mięso może dla mnie nie istnieć, owszem jem ale to dlatego, że nie chce mi sie robic dwóch osobnych wersji obiadów, a mój mąż mięso musi mieć. Nawet przez 5 lat nie jadłam mięsa w ogóle, ale to się z czasem zmieniło z braku czasu i wygody.

  • Ciekawy patent z ta smietana, ja tylko w bulce i jajku panieruję. Zawsze tez obieram ze skórki, bo jest zbyt twarda i ciezkostrawna. Taka cukinia dobrze smakuje z sosem czosnkowym

  • @TheKochajacaciebie takie pytanie pojawiło się już przy którymś wcześniejszym filmie, nie wiem czy padło z Twojej strony :). Tak jak pisze @dofee2k7 w słuchawkach usłyszysz mój głos z zapowiedzi tylko w jednej słuchawce, bo mikrofon podłączony do kamery tak nagrywa. Nie wiem czemu nie słyszysz wcale – a leci chociaż wtedy muzyka w tle czy jest całkiem cicho?

  • [..YouTube..] Ciekawy patent z ta smietana, ja tylko w bulce i jajku panieruję. Zawsze tez obieram ze skórki, bo jest zbyt twarda i ciezkostrawna. Taka cukinia dobrze smakuje z sosem czosnkowym

  • [..YouTube..] @TheKochajacaciebie takie pytanie pojawiło się już przy którymś wcześniejszym filmie, nie wiem czy padło z Twojej strony :). Tak jak pisze @dofee2k7 w słuchawkach usłyszysz mój głos z zapowiedzi tylko w jednej słuchawce, bo mikrofon podłączony do kamery tak nagrywa. Nie wiem czemu nie słyszysz wcale – a leci chociaż wtedy muzyka w tle czy jest całkiem cicho?

  • Ryby jeszcze nie robiłem w takim cieście, ale spróbuję! Mam pytanie, czy to Ty Doroto odpowiadasz mi teraz czy twój menedżer?

  • Racja. Ja czasem dostaję cukinię z działki od teściowej albo od sąsiadki moich rodziców. A ta była od mojej ukochanej babci :). Można też w takim cieście smażyć rybę. Jest uniwersalne :).

  • Ja również lubię taką cukinię, a co najlepsze moja ciocia ma dużo takiej cukinii na wsi i tam wiem że to jest świeże, nie pryskane itd. Pyszne jest też leczo z cukinią. Jeśli chodzi o takie ciasto „naleśnikowe” jest dobre również jako kotlety z piersi kurczaka.

  • [..YouTube..] Racja. Ja czasem dostaję cukinię z działki od teściowej albo od sąsiadki moich rodziców. A ta była od mojej ukochanej babci :). Można też w takim cieście smażyć rybę. Jest uniwersalne :).

  • [..YouTube..] @dofeee2k7 Racja. Ja czasem dostaję cukinię z działki od teściowej albo od sąsiadki moich rodziców. A ta była od mojej ukochanej babci :). Można też w takim cieście smażyć rybę. Jest uniwersalne :).

  • [..YouTube..] Ja również lubię taką cukinię, a co najlepsze moja ciocia ma dużo takiej cukinii na wsi i tam wiem że to jest świeże, nie pryskane itd. Pyszne jest też leczo z cukinią. Jeśli chodzi o takie ciasto „naleśnikowe” jest dobre również jako kotlety z piersi kurczaka.

4.50 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom