Placki ze szpinakiem czyli modyfikacja klasycznej receptury z ziemniaków. Dzięki dodatkowi zielonych listków nabierają pięknego, apetycznego koloru. Są łagodne w smaku, a najlepiej pasuje do nich pasta z awokado. Zobaczcie jak zrobić placki szpinakowe krok po kroku.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 700 g sypkich ziemniaków (obrane, starte na tarce o drobnych oczkach)
- 100 g szpinaku (świeży, bardzo drobno posiekany lub zmiksowany w blenderze)
- 1 cebula (średnia; drobno posiekana lub starta na tarce o grubych oczkach)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
- ¼ szklanki mąki
- 1 jajko (duże)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepsza mąka do placków to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
- Pasta z awokado – przepis
- Jak pokroić cebulę
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Starte ziemniaki odciskam na sitku i odlewam sok z ziemniaków. Zostawiam odlany sok na kilkanaście minut, a potem zlewam go znad wytrąconej skrobi, którą dodaję z powrotem do masy na placki.
- Jajko roztrzepuję widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, szpinakiem, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami.
- Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
- Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.