Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne obiady
Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni i polecam zrobić je na obiad lub kolację, również taką dla dwojga. Można zaserwować polędwiczki pieczone ze śliwkami z dodatkiem zielonych listków szpinaku czy sałaty, a u mnie, dodatkowo, w osobnej miseczce zagościła ugotowana kasza pęczak.
Wystarczy obsmażyć doprawione mięso z czosnkiem na patelni, żeby się zrumieniło, a potem ułożyć wszystko w naczyniu do pieczenia i upiec. Nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni, a jeśli macie ochotę, możecie poeksperymentować i zastąpić marchewkę dynią lub batatem, albo wykorzystać fioletowe ziemniaki zamiast tych klasycznych. Pieczone polędwiczki ze śliwkami to doskonała potrawa na kolację dla dwojga, obiad w gronie rodziny lub znajomych, albo prosta i ładnie podana kolacja dla kilkuosobowego grona.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
- 1 polędwica wieprzowa (ok. 500 g, bez błon)
- 4 ząbki czosnku
- 1 kieliszek likieru śliwkowego
- oliwa z oliwek (extra vergine lub masło klarowane)
- sól, pieprz czarny i kolorowy
- chili lub ostra papryka
Dodatki
- 6 śliwek (przekrojone na połówki, bez pestek)
- 1 papryka czerwona (słodka, podłużna; pokrojona w grubą kostkę)
- 2 cebule (średnie, czerwone lub białe; pokrojone w ósemki)
- 2 marchewki (oskrobane, pokrojone na plasterki)
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 3-6 ziemniaków (średnie; obrane i pokrojone na plasterki)
- kilka gałązek świeżej kolendry, mięty lub natki pietruszki
- 2-4 gałązki rozmarynu (świeży)
- oliwa z oliwek (extra vergine lub masło klarowane)
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Mięso w miseczce doprawiam solą, pieprzem i chili. Nacieram czosnkiem i zalewam połową likieru (opcjonalnie można przykryć i odstawić na min. 30 minut do lodówki).
- Cebulę szklę na oliwie na niewielkim ogniu.
- Dodaję mięso z marynatą, zwiększam ogień i obsmażam szybko, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
- Przekładam na dno naczynia do pieczenia i obkładam dookoła śliwkami i warzywami. Dolewam pozostały likier i dodaję zioła.
- Lekko skrapiam całość dodatkową oliwą i posypuję solą.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra + dół) na 20 minut. Po tym czasie obracam mięso, zwiększam temperaturę do 200 st. C (przypiekanie od góry) i piekę jeszcze przez 20 minut.
- Kroję polędwiczkę na plastry o grubości ok 1-1,5 cm.
- Serwuję bezpośrednio w naczyniu lub układam na talerzach razem z listkami sałaty/szpinaku oraz ugotowaną kaszą pęczak.
Wartości odżywcze
Koniecznie dajcie znać, czy przypadły Wam do gustu! Polecam spróbować doprawić je na lekko ostro, wtedy doskonale zrównoważą się w sosie słodkie, kwaśne i ostre smaki.
Oj bardzo mi się podoba ta propozycja ☺️