fbpx
Czytasz właśnie
Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Obiady jesienne z piekarnika co roku cieszą mnie swoim smakiem, gdy nadchodzi czas dłuższych, jesiennych lub zimowych wieczorów. Unikam ich latem, kiedy jest gorąco, ale w okresie jesiennym i zimowym uwielbiam, gdy coś piecze się w kuchni i pięknie pachnie. Na przykład polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami – zapach czosnku i podsmażanej cebulki, a potem aromat świeżych ziół i karmelizujących się w czasie wypieku owocowych cukrów wprowadzają taki typowo domowy, trochę leniwy, błogi nastrój.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne obiady

Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni i polecam zrobić je na obiad lub kolację, również taką dla dwojga. Można zaserwować polędwiczki pieczone ze śliwkami z dodatkiem zielonych listków szpinaku czy sałaty, a u mnie, dodatkowo, w osobnej miseczce zagościła ugotowana kasza pęczak.

Wystarczy obsmażyć doprawione mięso z czosnkiem na patelni, żeby się zrumieniło, a potem ułożyć wszystko w naczyniu do pieczenia i upiec. Nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni, a jeśli macie ochotę, możecie poeksperymentować i zastąpić marchewkę dynią lub batatem, albo wykorzystać fioletowe ziemniaki zamiast tych klasycznych. Pieczone polędwiczki ze śliwkami to doskonała potrawa na kolację dla dwojga, obiad w gronie rodziny lub znajomych, albo prosta i ładnie podana kolacja dla kilkuosobowego grona.

Zobacz też
Rolada z boczku

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami

Polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami: cebulą, czosnkiem, marchewką, ziemniakami, papryką i pomidorami z dodatkiem likieru śliwkowego i ziół: kolendry, mięty lub natki pietruszki oraz świeżego rozmarynu. Pięknie pachnące i eleganckie, pieczone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: polędwiczki pieczone ze śliwkami
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 487kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 polędwica wieprzowa (ok. 500 g, bez błon)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek likieru śliwkowego
  • oliwa z oliwek (extra vergine lub masło klarowane)
  • sól, pieprz czarny i kolorowy
  • chili lub ostra papryka

Dodatki

  • 6 śliwek (przekrojone na połówki, bez pestek)
  • 1 papryka czerwona (słodka, podłużna; pokrojona w grubą kostkę)
  • 2 cebule (średnie, czerwone lub białe; pokrojone w ósemki)
  • 2 marchewki (oskrobane, pokrojone na plasterki)
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 3-6 ziemniaków (średnie; obrane i pokrojone na plasterki)
  • kilka gałązek świeżej kolendry, mięty lub natki pietruszki
  • 2-4 gałązki rozmarynu (świeży)
  • oliwa z oliwek (extra vergine lub masło klarowane)
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Mięso w miseczce doprawiam solą, pieprzem i chili. Nacieram czosnkiem i zalewam połową likieru (opcjonalnie można przykryć i odstawić na min. 30 minut do lodówki).
  • Cebulę szklę na oliwie na niewielkim ogniu.
  • Dodaję mięso z marynatą, zwiększam ogień i obsmażam szybko, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
  • Przekładam na dno naczynia do pieczenia i obkładam dookoła śliwkami i warzywami. Dolewam pozostały likier i dodaję zioła.
  • Lekko skrapiam całość dodatkową oliwą i posypuję solą.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra + dół) na 20 minut. Po tym czasie obracam mięso, zwiększam temperaturę do 200 st. C (przypiekanie od góry) i piekę jeszcze przez 20 minut.
  • Kroję polędwiczkę na plastry o grubości ok 1-1,5 cm.
  • Serwuję bezpośrednio w naczyniu lub układam na talerzach razem z listkami sałaty/szpinaku oraz ugotowaną kaszą pęczak.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 487kcal (24%) | Carbohydrates: 28g (9%) | Białko: 29g (58%) | Fat: 26g (40%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 81mg (27%) | Sód: 175mg (8%) | Potas: 1117mg (32%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 6485IU (130%) | Witamina C: 62.8mg (76%) | Wapń: 55mg (6%) | Żelazo: 3.4mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Koniecznie dajcie znać, czy przypadły Wam do gustu! Polecam spróbować doprawić je na lekko ostro, wtedy doskonale zrównoważą się w sosie słodkie, kwaśne i ostre smaki.

Polędwiczki pieczone ze śliwkami
Polędwiczki pieczone ze śliwkami
Zobacz komentarze (1)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom