Szybki obiad wcale nie musi nie być elegancki, a kilka prostych i sprawdzonych składników potrafi zdziałać kulinarne cuda. Polędwiczki z jabłkiem to prosty przepis na smaczny, a jednocześnie elegancki obiad, ze sprawdzonych i uniwersalnych składników, tak często wykorzystywanych w naszej rodzimej kuchni polskiej. Krucha i delikatna wieprzowina o uniwersalnym smaku, starannie wyselekcjonowana i certyfikowana, nada się idealnie do połączenia na jednym talerzu z owocami. Jabłka to pierwszy z pomysłów, jaki przyszedł mi do głowy, ale przecież mamy jeszcze suszone śliwki, morele. Nie wierzycie? Wystarczy przełamać słodki smak owoców kwaśnym dodatkiem, który doda całości charakteru.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Polędwiczki z jabłkiem można przygotować z dodatkiem wina lub cydru, a nawet piwa o jabłkowym smaku (jeśli jest słodkie, warto zmniejszyć ilość cukru w przepisie). Do takiego zestawu, w towarzystwie śmietankowego sosu, wystarczy tylko przyprawienie solą i świeżo zmielonym pieprzem, a piękny, winny zapach uzupełni mój ulubiony tymianek – świeży albo suszony, do wyboru. Całe danie będzie prezentować się najładniej z całymi gałązkami tego zioła użytego dodatkowo jako dekoracja.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa* (oczyszczona z błon, pokrojona na plasterki o grubości ok. 1,5 cm)
- 2 cebule (nieduże; drobno pokrojone)
- 1-2 łyżki masła (najlepsze będzie masło klarowane)
- ½ szklanki białego wina (wytrawne)
- ½ szklanki śmietanki kremówki (gęsta; można zastąpić jogurtem greckim)
- 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony)
- sól, pieprz (pieprz czarny lub kolorowy, świeżo zmielony)
- 1 łyżka octu winnego, jabłkowego lub śliwkowego (opcjonalnie; można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
Dodatkowo
- 2 jabłka (winne, twarde; takie jak do kaczki, np. szara reneta; obrane ze skórki, pokrojone w ósemki)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić masło klarowane
* Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Jak zrobić
- Polędwiczki przyprawiam solą i pieprzem, odstawiam.
- Jabłka, jeśli nie są zbyt słodkie, zasypuję cukrem i na patelni, z masłem, rumienię z obu stron. Z masła i cukru oraz wytopionego z jabłek soku powstanie niewielka ilość gęstego, skarmelizowanego sosu.Odstawiam.
- Na drugiej, większej patelni, układam przyprawione polędwiczki, masło i cebulę - równomiernie, żeby wszystko przysmażyło się w tym samym czasie.
- Podsmażam z obu stron przez ok. 1-1,5 minuty, w zależności od wielkości ognia. Najlepiej smażyć na małym lub średnim ogniu.Do smażenia polędwiczek można też dodać ocet winny.
- Dodaję białe wino i śmietankę oraz tymianek i zagotowuję.
- Dodaję jabłka, znów zagotowuję. Zmniejszam ogień i podgotowuję, delikatnie mieszając, jeszcze przez ok. 2 minuty (nie za długo, żeby mięso nie stwardniało), do zgęstnienia sosu.
- Doprawiam całość dodatkowym pieprzem oraz, ewentualnie, dosypuję więcej tymianku, przekładam na talerze i serwuję, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Wartości odżywcze
Skusicie się na takie połączenie czy może wolicie klasyczne polędwiczki z sosem grzybowym? Dajcie znać w komentarzach, jak smakowały :).