W weekend postanowiłam przygotować włoską polentę. Udało się. Polenta to dodatek, który Włosi jedzą np. z wędliną lub grzybami (w wersji rzadkiej) oraz serwują np. do dań z grilla (wersję gęstszą i mocno schłodzoną można też pokroić na kawałki i grillować).
Zobacz też: Kuchnia włoska – więcej przepisów
Oryginalnie robi się ją bez użycia mleka, chociaż sporo przepisów sugeruje jego dodatek, a zupełnie pierwotna receptura bazowała na użyciu mąki kasztanowej. Dziś najpopularniejsza polenta to kasza przygotowywana z mąki kukurydzianej, gotowana na osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, choć w rzeczywistości w różnych regionach Włoch przybiera zupełnie inne formy i skład.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 l wody
- 250 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka oliwy
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wodę z solą zagotowuję, następnie dodaję olej.
- Energicznie mieszając całość, powoli dosypuję mąkę (uwaga: naprawdę powoli, inaczej porobią się mało apetyczne grudki).
- Zmniejszam ogień do minimum cały czas mieszając i łącząc spodnią, cieplejszą warstwę z wierzchnią, chłodniejszą. Gotuję całość, aż masa zacznie gęstnieć.
- Zostawiam polentę na bardzo małym ogniu do gotowania przez ok. 40 minut. Jeśli zbyt mocno zacznie gęstnieć, można dolać 1 chochlę gorącej wody.
- Kiedy polenta zaczyna odstawać od ścianki garnka, w którym jest gotowana, można ją serwować. Można też gotować ją jeszcze przez 20 minut do większego zgęstnienia.
- Tradycyjnie polenta jest serwowana na drewnianej desce, gęsta i pokrojona na kawałki.
Przyznam, że nie zachwycił mnie jakoś szczególnie ten smak, chociaż też, na szczęście, mnie do siebie nie zraził. Chyba jednak pozostanę wierna włoskim makaronom i pizzy… :). Ciekawa jestem czy Wy polubiliście włoską polentę i z czym najbardziej Wam smakowała.
Cześc, wbrew pozorom Polenta jest bardzo smaczna, polecam na kaszce kasztanowej zrobić, smak ma nieziemski. Ja preferuje jednak polentę na mleku. Co ciekawe dodaje ją do mięs i do ryb i grzybami co daje niesamowite połączenie. Powiem tak, Polenta smakuje dla mnie dużo lepiej niż kasza manna i inne poranne dania z mlekiem. Zawsze przed bieganiem porannym sobie ją jem i naprawdę niesamowitego kopa dodaje. Na obiad dla moich dziewczyn zrobiłem na obiad Polentę z Sumem( z ziołami) oraz prawdziwkami prosto z lasu, efekt ” orgazm w zóładku”
Polecam.
Brzmi fantastycznie! Jak trafię na mąkę kasztanową, to będę pamiętać i spróbuję :).