fbpx
Czytasz właśnie
Polenta

Polenta

Polenta

W weekend postanowiłam przygotować włoską polentę. Udało się. Polenta to dodatek, który Włosi jedzą np. z wędliną lub grzybami (w wersji rzadkiej) oraz serwują np. do dań z grilla (wersję gęstszą i mocno schłodzoną można też pokroić na kawałki i grillować).

Zobacz też: Kuchnia włoska – więcej przepisów

Oryginalnie robi się ją bez użycia mleka, chociaż sporo przepisów sugeruje jego dodatek, a zupełnie pierwotna receptura bazowała na użyciu mąki kasztanowej. Dziś najpopularniejsza polenta to kasza przygotowywana z mąki kukurydzianej, gotowana na osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, choć w rzeczywistości w różnych regionach Włoch przybiera zupełnie inne formy i skład.

Zobacz też
Tarator

Polenta

Polenta

Włoska polenta czyli gęsta kasza kukurydziana, serwowana jako śniadanie lub przekąska, na desce z serami. Można przygotować ją w wersji rzadszej lub gęstszej, a tę ostatnią - dodatkowo - ugrillować.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina 15 minuty
Razem: 1 godzina 30 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: polenta
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 l wody
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka oliwy

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wodę z solą zagotowuję, następnie dodaję olej.
  • Energicznie mieszając całość, powoli dosypuję mąkę (uwaga: naprawdę powoli, inaczej porobią się mało apetyczne grudki).
  • Zmniejszam ogień do minimum cały czas mieszając i łącząc spodnią, cieplejszą warstwę z wierzchnią, chłodniejszą. Gotuję całość, aż masa zacznie gęstnieć.
  • Zostawiam polentę na bardzo małym ogniu do gotowania przez ok. 40 minut. Jeśli zbyt mocno zacznie gęstnieć, można dolać 1 chochlę gorącej wody.
  • Kiedy polenta zaczyna odstawać od ścianki garnka, w którym jest gotowana, można ją serwować. Można też gotować ją jeszcze przez 20 minut do większego zgęstnienia.
  • Tradycyjnie polenta jest serwowana na drewnianej desce, gęsta i pokrojona na kawałki.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przyznam, że nie zachwycił mnie jakoś szczególnie ten smak, chociaż też, na szczęście, mnie do siebie nie zraził. Chyba jednak pozostanę wierna włoskim makaronom i pizzy… :). Ciekawa jestem czy Wy polubiliście włoską polentę i z czym najbardziej Wam smakowała.

2 komentarze
  • Cześc, wbrew pozorom Polenta jest bardzo smaczna, polecam na kaszce kasztanowej zrobić, smak ma nieziemski. Ja preferuje jednak polentę na mleku. Co ciekawe dodaje ją do mięs i do ryb i grzybami co daje niesamowite połączenie. Powiem tak, Polenta smakuje dla mnie dużo lepiej niż kasza manna i inne poranne dania z mlekiem. Zawsze przed bieganiem porannym sobie ją jem i naprawdę niesamowitego kopa dodaje. Na obiad dla moich dziewczyn zrobiłem na obiad Polentę z Sumem( z ziołami) oraz prawdziwkami prosto z lasu, efekt ” orgazm w zóładku”

    Polecam.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom