Pomelo czyli ojciec grejpfruta, bo nie każdy wie, że owoc ten powstał w wyniku skrzyżowania pomelo i pomarańczy. Największy owoc cytrusowy, który w Polsce bywa też nazywany pomarańczą olbrzymią, natywnie rośnie w Azji Południowo-Wschodniej: głównie Malezji i Indonezji. Jest owocem o dość grubej, zielonej skórce i, w przeciwieństwie do grejpfruta czy pomarańczy, nie ma kulistego kształtu, bo pod tym względem przypomina raczej… gruszkę :). Można spotkać pomelo o jasnym, zielono-żółtym miąższu lub takie z jasnoróżowym wnętrzem, otoczone odrobinę cieńszą niż jego zielony brat skórką.
Zobacz też: Jak wyglądają i smakują inne owoce egzotyczne
Pomelo – jak smakuje i czemu warto je jeść – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Gdybym miała je do czegoś porównać, to oczywiście do grejpfruta, chociaż w smaku jest od niego łagodniejsze, nie tak kwaskowate i może też być nieco mniej soczyste.
Pomelo – jak wybrać
Jest dojrzałe w momencie zbioru, więc kupując je (teoretycznie ;)), otrzymujemy owoc gotowy do natychmiastowego spożycia. Stopień słodkości może oczywiście zależeć od odmiany, na jaką trafiliśmy, ale jest kilka prostych sposobów, które podpowiedzą, jak wybrać pomelo najlepsze.
Dojrzały owoc powinien być ciężki – im więcej waży w porównaniu z drugim owocem tej samej wielkości, tym więcej zawiera miąższu i soku. Skórka nie może zawierać głębokich uszkodzeń, ale dopuszczalne są drobne, nieduże plamki, które nie mają wpływu na jakość miąższu. Ważne, żeby w temperaturze pokojowej skórka wydzielała przyjemny, słodkawy zapach charakterystyczny dla cytrusów. Nie powinny się na niej znajdować żadne miękkie miejsca, które mogą świadczyć o zepsuciu miąższu i rozpoczęciu procesu powstawania pleśni.
Pomelo – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni
Po zakupie można przechowywać dojrzały owoc przez ok. 1 tydzień w temperaturze pokojowej lub odłożyć w chłodne miejsce nawet na 6-8 tygodni.
Pomelo ma dokładnie takie samo zastosowanie jak grejpfrut czy pomarańcza. Można zjadać kawałki bezpośrednio po obraniu ze skórki lub przygotować sok, wykorzystać miąższ jako składnik deserów, przetworów z owoców, sosów lub do nadziewania mięs, np. drobiu przed pieczeniem.
Pomelo – skład i dobroczynne działanie
Jest to owoc bogaty w witaminę C, naturalny przeciwutleniacz, dzięki której poprawia odporność organizmu, ułatwia walkę z wolnymi rodnikami i korzystnie wpływa na stan skóry.
Duża zawartość błonnika w owocach wpływa pozytywnie na pracę jelit.
Owoce są też bogate w witaminy z grupy B, dzięki którym w organizmie poprawnie zachodzą wszystkie procesy niezbędne do życia.
W pomelo znajdują się także minerały: wapń niezbędny do budowy kości i uzębienia, fosfor, żelazo, potas. Wspomaga pracę serca, działa korzystnie na regulację ciśnienia krwi oraz produkcję czerwonych krwinek.
Pomelo – dieta
Jedząc 100 g miąższu, dostarczymy do organizmu 38 kcal, a indeks glikemiczny owocu jest uznawany za niski i choć nie udało mi się znaleźć jego dokładnej wartości, można szacować, że wynosi mniej więcej tyle samo (może nawet odrobinę mniej) co w przypadku grejpfruta, dla którego IG=27.
Odkąd w moim pomelo była cała masa białych wijących się robali- nie kupuję tego owoca…Obrzydliwe 🙁 A tak go lubiłam…
Ajajaj, ciekawe co to mogło być?