Bakłażan
Bakłażan – przepisy i pomysły na dania z bakłażana. To warzywo to inaczej oberżyna lub psianka podłużna. Ma piękną, ciemną barwę, jednak spotyka się też bakłażany fioletowe, żółto-zielone, a nawet białe. Mogą pochodzić z Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. Miąższ zawiera drobne, jadalne pestki, które mogą nadawać mu gorzkawy smak.
Nieprzyprawiony i bez dodatków z pewnością smakuje nie do końca ciekawie. Za to w najprostszej wersji wystarczy oliwa, sól i zioła lub ser, żeby wyczarować proste i smaczne potrawy z bakłażana.
Pokazuję jak zrobić bakłażany duszone, smażone lub pieczone. Bakłażan może być podany prosto z grilla lub grillowany na patelni grillowej, wcześniej pokrojony w plastry lub jako bakłażan faszerowany. Bardzo smaczna jest też zupa z bakłażanów. Warto spróbować również sałatki z bakłażanów i ugotować makaron z bakłażanem.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na bakłażany.