Tag: buraki

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Zakochałam się w buraczanych napojach podczas przeprowadzania warzywno-owocowego postu, ale dopiero po jego zakończeniu, kiedy mogłam już jeść wszystkie owoce, wymyśliłam przepis na koktajl z buraków idealny. Smaki słodkie równoważą się z kwaskowatymi, mamy tu bogactwo witamin i minerałów, a do tego dodajmy świetny smak, bo charakterystyczny burak nie dominuje w całej kompozycji.

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Do przygotowania smacznego barszczu, gdy chce się go zrobić według klasycznej receptury i nie zakwasza dodatkiem soku z cytryny czy jabłek, warto przygotować zakwas z buraków. To po prostu sfermentowane buraki czyli korzystna dla zdrowia kiszonka, a przygotowuje się go w bardzo prosty sposób.

Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

Soki z kiszonek powróciły do łask i bardzo dobrze, bo są zdrowe dzięki zawartości witaminy C powstałej w wyniku fermentacji. Są naturalnymi probiotykami o zbawiennym wpływie na jelita oraz poprawę odporności. Szczególnie polecane na zimę, ale nie zapominajmy o nich przez cały rok! Sok z kiszonych buraków jest chyba najpopularniejszy spośród wszystkich soków kiszonkowych i choć same buraki po kiszeniu ustępują, moim zdaniem, kiszonym ogórkom, kalafiorowi, kapuście i marchewce, to soczek pić uwielbiam!

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakami w pięknym, purpurowym kolorze, zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem, bo łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku.

Sernik Red Velvet

Sernik Red Velvet

Pierwszy był tort Red Velvet, o mało intensywnym kolorze, bo ciasto z sokiem z buraków nabiera najpiękniejszej barwy, kiedy nie doda się do niego kakao lub… wykorzysta spożywczy barwnik. Potem babeczki, a teraz przyszła pora na sernik Red Velvet, inspirowany słynnym, amerykańskim wypiekiem.

Babeczki Red Velvet

Babeczki Red Velvet

W poszukiwaniu klasycznych, amerykańskich słodkości w Nowym Jorku trafiłam do Baby Cakes NYC. To malutka kawiarnio-piekarnia, w której serwuje się słodkości bezglutenowe i wegańskie, znana ze słynnego blueberry pie czyli ciasta z borówką amerykańską, które wypiekano tu i dostarczano na plan filmowy „My blueberry nights”, jednego z moich ulubionych filmów o miłości, podróżach i poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. Dotarłam do wschodniej części Broom Street na Manhattanie, weszłam do środka i… znalazłam klasyczny, amerykański wypiek: red velvet cupcakes czyli babeczki red velvet.

Buraczki

Buraczki

Znienawidzone w dzieciństwie, buraczki stały się kilka lat temu jednym z moich ulubionych dodatków do drugich dań. Zamiast wersji gotowanej we wrzątku wybieram ich pieczenie w piekarniku lub gotowanie w mundurkach, w kuchence mikrofalowej – taki proces obróbki termicznej zachowuje ich wspaniały, słodkawy smak i tak samo jak ćwikła, buraczki zasmażane przygotowane z buraków pieczonych po prostu smakują o wiele lepiej. Ich słodkość świetnie przełamuje dodatek jabłek i soku z cytryny, a jeśli jabłek w kuchni brak, można wcześniej, na maśle, zeszklić odrobinę pokrojonego w drobną kosteczkę czosnku, odłożyć i pod koniec zasmażania buraków dodać go na patelnię.

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Carpaccio, popularna przystawka z surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, posiada alternatywną, wegetariańską wersję bazującą na pysznych, krwistych burakach, upieczonych w piekarniku w folii aluminiowej, pokrojonych w cienkie plastry i podanych w bardzo eleganckiej formie. Carpaccio z buraków to prosty starter lub sałatka dla wielbicieli tego warzywa oraz wegetarian i wegan.

Różowe kopytka

Kopytka z burakami

Kopytka, kluski i pyzy, obok pierogów, są nieodłącznym elementem kuchni polskiej i powinny znaleźć się w repertuarze każdej Pani domu. Polane masłem, śmietaną lub sosem, będą pożywnym obiadem lub kolacją. Jako dodatek, idealnie komponują się z wszelkimi mięsami, zwłaszcza z mięsem duszonym lub roladką. Różowe kopytka z burakami w pięknym, głębokim kolorze, przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem ugotowanego, utartego na tarce o drobnych oczkach buraka, zaskoczą domowników i gości przyzwyczajonych do ich standardowego, kremowego koloru.

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony

W Wigilię w moim rodzinnym domu na stole obowiązkowo pojawia się barszcz czerwony z uszkami. Jest to pierwsza potrawa, od której zaczynamy wigilijną kolację. W tym roku Wigilia odbywa się u mnie i to ja przygotuję barszcz. Będzie pięknie pachniał przyprawami i zachęcał do zasiadania do stołu intensywnym, rubinowym kolorem. W moim barszczu czerwonym nie będzie tłuszczu – przygotuję go na warzywno-grzybowym wywarze. Dodam uszka do barszczu, upiekę knysze z cebulą, pokuszę się też może o ugotowanie do niego dużej, białej fasoli, tak jak robi to moja babcia.

Polub, zanim zapomnisz :)