Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa – przepisy, pomysły i inspiracje. Podobnie jak bób, jest popularnym, letnim warzywem strączkowym, które chętnie gościmy na naszych stołach, zwłaszcza jako dodatek do drugich dań, polaną stopionym masłem z zezłoconą bułką tartą, ale również dodając ją do szybko smażonych na patelni potraw „stir fry” czy dań jednogarnkowych, np. aromatycznych curry.
Najzdrowszy sposób jej obróbki termicznej to gotowanie na parze lub krótkie blanszowanie we wrzątku, a następnie szybkie przesmażenie na patelni, razem z innymi warzywami. Blanszowaną można zamrozić i wykorzystać, kiedy skończy się sezon, trwający przez całe wakacje.
Nie każdemu przypadnie do gustu chrupka fasolka szparagowa i przepisy, które sugerują krótki czas gotowania czy smażenia, ale warto pamiętać, że już po 5 minutach we wrzątku można ją bez obaw serwować. Zbyt długo gotowana, co często się zdarza, bo sporo osób jest przyzwyczajonych do konsystencji, w której fasolka szparagowa jest bardzo miękka, niestety traci kolor, chrupkość, smak i cenne dla zdrowia składniki odżywcze.
Moje przepisy na fasolkę szparagową to gotowana fasolka, curry, a także zupy i sałatki.