Papryka

Papryka – przepisy, pomysły i inspiracje na warzywo o wielu odmianach, kolorach, w różnej wielkości, czasem łagodne, innym razem ostre. Na surowo papryka jest smacznym dodatkiem do kanapek, składnikiem sałatek i surówek. Można blanszować ją i pasteryzować w słoiczkach oraz grillować, piec i smażyć. Papryka sprawdza się idealnie w zupach i sosach, a najlepszy smak wydobywa się z niej poprzez upieczenie, najlepiej po zawinięciu w folię aluminiową, a następnie obranie ze skórki. Pieczona papryka to najlepszy składnik chłodników, pesto i gulaszu.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na paprykę w wersjach obiadowych, kolacyjnych, sałatkowych i kanapkowych.

Zupa z kurek
Zupa z kurek
Leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą
Rolada z boczku
Rolada z boczku
Sałatka z kaszy kuskus
Sałatka z kaszy kuskus
Zupa z gołąbków winnych z jajkiem i serkiem pleśniowym
Zupa z gołąbków winnych
Sałatka szopska
Sałatka szopska
Ostry bakłażan w chili
Ostry bakłażan z chili
Papryka z risotto
Papryka z risotto