Śniadanie wielkanocne

Śniadanie wielkanocne to mój ulubiony posiłek świąteczny, kiedy po kilkudniowych przygotowaniach wreszcie można wspólnie zasiąść do stołu i zjeść smakołyki ze święconki, napić się najlepszego żurku, spróbować pachnących wędlin i pasztetów posmarowanych ćwikłą czy ulubionych śledzi. Na śniadanie wielkanocne trzeba też koniecznie zaserwować jajka, którymi dzielimy się z najbliższymi, składając sobie świąteczne życzenia. W moim domu na stole podczas śniadania wielkanocnego stoi baranek z masła, serwetki składam w kształt zajączków lub króliczków, a jajka muszą być pomalowane woskiem i zabarwione naturalnymi barwnikami, głównie liśćmi z cebuli. W piekarniku piecze się biała kiełbasa z cebulą, a nasze apetyty pobudza zapach utartego chrzanu. Nie wyobrażam sobie innego śniadania na Wielkanoc!

Żurek
Żurek
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane
Ćwikła
Ćwikła z chrzanem
Baranek z masła
Baranek z masła