Szpinak
Szpinak – przepisy, inspiracje i pomysły na to cudownie zielone, zdrowe warzywo sezonowe, które najlepiej kupować latem, chociaż w szklarniowej uprawie szpinak dostępny jest przez cały rok, najczęściej pakowany w foliowe woreczki i sprzedawany jako szpinak baby. Małe, zielone listki, które można wykorzystać jako dodatek do kanapek i składnik kolorowych sałatek. Szpinak nadaje się też do gotowania i pieczenia, a najlepiej smakuje, kiedy jest sparzony wrzątkiem, odciśnięty i podsmażony na klarowanym maśle, z dodatkiem cebuli i czosnku, białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Świetnie komponuje się z serami i można przygotować z jego dodatkiem smaczny makaron, pizzę, zupę oraz risotto. Nadaje się też do blanszowania i pasteryzowania w słoiczkach.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na szpinak – na wytrawnie oraz, o czym nie każdy wie, że warto spróbować – na słodko.