Żurawina
Żurawina – przepisy, pomysły i inspiracje. Pokazuję przepisy na żurawinę suszoną i świeżą. Jak wykorzystać żurawinę w ciastach, deserach, przetworach owocowych oraz daniach wytrawnych, obiadowych.
Żurawina to dziko rosnący oraz powszechnie uprawiany owoc. Jest szczególnie popularna w kulinariach, a także kosmetologii oraz medycynie. Znana z owoców o czerwonej barwie i wysokiej zawartości pektyn, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako składnik galaretek i sosów. Wykorzystuje się zarówno świeże, jak i suszone owoce.
Warto sprawdzić, czy suszona żurawina dostępna w sklepach nie zawiera dodatku cukru oraz olejów. Chodzi szczególnie o te, od których stosowania się odstępuje się obecnie ze względów zdrowotnych czy ekologicznych, np. oleju palmowego.
Żurawina jest cenionym dodatkiem do ciasto oraz deserów, a także wytrawnych dań. Szczególnie polecana jako składnik przełamujący smak dziczyzny, a także drobiu, np. indyka.